Доступність посилання

ТОП новини

День Європи по-французьки


Рен – Київ – Дев'ятого травня Європейський Союз відсвяткував День Європи. Для громадян 27 країн-членів ЄС це нагода згадати історію, дізнатися більше про ЄС, обговорити теми, які хвилюють пересічних європейців. Із нагоди свята в багатьох містах влаштовують «європейські містечка». Не стало винятком і місто Рен на заході Франції у регіоні Бретань, де на Парламентській площі організували наметове містечко та концертний майданчик.

Одна з цілей організаторів Дня Європи у місті Рен – познайомити ближче європейців між собою, а також пам'ятати про минуле. Керівник Європейського центру департаменту Іль-де-Вілен Маріна Барбьє розповідає, що цьогорічне святкування присвячене 60-літтю декларації Роберта Шуманна. У 1950 році тодішній міністр закордонних справ Франції запропонував об’єднати вугільну і сталеву промисловості Франції та Німеччини, що вважають символічним заснуванням Європейського Союзу. Щоб не забувати ці витоки, мешканці Рена на відкритті Дня Європи зачитали цю декларацію зразу ж після «європейського гімну» – «Оди радості».

На запитання «Радіо Свобода» щодо розширення ЄС на схід, Маріна Барбьє відповідає обережно. Вже два роки на Днях Європи це питання не порушували. На її думку, треба розібратися з внутрішніми проблемами ЄС, а вже потім думати про розширення.

«Попереду ще величезна робота над створенням Європейського Союзу, – каже француженка, – Ми щойно отримали нову (Лісабонську) угоду, яка нам в цьому допоможе, але Європі ще слід буде попрацювати над собою, щоб відкрити двері іншим. Тоді ми із задоволенням приймемо Україну до наших лав».

Стара-Нова Європи

Гімн об’єднаної Європи «Ода радості» прозвучав на святі двічі: класичний без слів та польською мовою. Текст був написаний до вступу Польщі до ЄС в 2004-му, і саме цю версію запропонувала до виконання асоціація дружби «Бретань-Польща». Біля стенду цієї організації відвідувачів зустрічає Стефан. Цей французький студент-історик спеціально до Дня Європи одягнув червону футболку з білим написом «Polska», тобто «Польща», але співати «Оду радості» не наважився – польську тільки починає вчити.

Стефан прийшов у європейське містечко, щоб більше розповісти мешканцям французького Рена про польське місто Познань, де не так давно впродовж року вивчав історію французько-польських відносин. Стефан розповів, що хотів відвідати Львів і шкодує, що ще не відвідав цього міста. До розширення Європейського Союзу на схід Стефан ставиться позитивно. «Це необхідно, я б навіть сказав обов'язково, – вважає студент, – Мені здається нерозумним залишати частину Європи позаду. Україна повинна зайняти своє місце в Європі, як і Туреччина».

Хоча про Україну молодий француз знає небагато. Всі знання Стефана – з історії Польщі. А наразі серед «західних європейців» панують стереотипи, які залишилися про Східну Європу після падіння «залізного муру»: чоловіки-алкоголіки, красиві і легкодоступні жінки, а також – «що там холодно». Досвід навчання у Польщі переконав молодого історика, що стереотипи не відповідають дійсності.

Меню програми

Зранку у французькому містечку відвідувачів небагато: хто ще спить, дехто обідає, адже для французів обід о першій годині – це святе, і вже ближче до третьої години люд починає сходитися на площі перед парламентом. В одному наметі презентують країни: Велику Британію, Угорщину, Польщу та Болгарію, у наступному – різні європейські громадські організації. Далі – намет для дебатів та концертів, а навпроти – дитячий майданчик та буфет.

Щоб відвідувачі могли перекусити, організатори пропонують банани, сірий хліб, варення та каву. Все екологічно чисте та імпортне, адже акцент цьогорічного Дня Європи – це справедлива торгівля, яка відстоює права експортерів країн третього світу та має на меті боротьбу із бідністю. Саме через це організатори запросили виступити перуанський гурт, що зовсім не суперечить гаслу ЄС – «Об’єднані у різноманітності». Навіть навпаки.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG