Доступність посилання

ТОП новини

У Сопоті Україна декларувала європейський вибір


Неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Східного партнерства
Неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Східного партнерства

Варшава – У польському Сопоті відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Східного партнерства. До Польщі прибули голови (представники) дипломатичних відомств країн ЄС та шести держав Східної Європи, зокрема України та держав Південного Кавказу. Сопотський форум приурочений першій річниці створення Східного партнерства. Ця урочистість стала нагодою для серйозних розмов про європейські перспективи пострадянських держав.

Міністрів до Сопота запросив голова польського дипломатичного відомства Радослав Сікорський. Для правлячої в Польщі коаліції програма Східного партнерства це доказ успішності її східної політики. Тож не дивно, що сигнали про перегляд зовнішньополітичних векторів України – найбільшого східного партнера цієї програми – непокоять польський уряд.

Що залишилось від стратегічного партнерства?

У рамках згаданої програми під патронатом польського та українського міністрів закордоних справ створено групу експертів, яку назвали форумом партнерства. Член цього форуму політолог Анджей Шептицький каже, що одним із завдань сопотської зустрічі було бажання польської влади почути чіткі відповіді на запитання про подальші зовнішньополітичні прагнення України. За його словами, Польща хоче побачити, який стан і які перспективи теперішніх польсько-українських стосунків. Вона хоче знати, що саме залишилось від стратегічного партнерства двох країн та чого слід очікувати від нової української влади.

Двостороння зустріч Радослава Сікорського з українським міністром закордонних справ Костянтином Грищенком відбулася ще перед офіційним відкриттям форуму.

Як повідомив речник польського міністерства Пьотр Пашковський, під час розмови міністри підтвердили стратегічний характер польсько-українських стосунків.

«Українська сторона знову підтвердила, що європейська інтеграція залишається пріоритетом її закордонної політики. А польська сторона підтвердила свою готовність підтримувати Україну в її прагненнях. Тож ми з радістю вітаємо таку декларацію України», – заявив Пашковський.

Зближення з Європою на тлі її кризи


Як зазначив речник польського МЗС, польський та український міністри говорили про необхідність ухвалення Дорожньої карти безвізового руху між Україною та ЄС. Сторони наголосили на потребі нових прикордонних переходів між двома державами, у тому числі таких, де прикордонний і митний контроль поляки й українці здійснювали б разом.

Під час цієї короткої зустрічі йшлося також про потребу розширення зони малого прикордонного руху з 30 до 50 кілометрів. Прозвучала інформація й про те, що невдовзі під головуванням прем’єрів обох країн відбудеться засідання польсько-українського комітету з питань підготовки і проведення Євро-2012.

Під час низки двосторонніх зустрічей та пленарного засідання, що відбулись сьогодні в Сопоті, міністри обговорювали конкретні проекти, заплановані в рамках Східного партнерства. На них Європейський Союз призначив 600 мільйонів євро. Польща наполягає на тому, щоб прискорити реалізацію запланованих проектів. Річ у тім, що досі вдалося розпочати тільки дві програми, спрямовані на партнерів зі сходу.

Найближчі місяці покажуть, яку позицію щодо Східного партнерства займатиме Європейський Союз, який наразі переживає економічну кризу.

Польські оглядачі вбачають негативні сигнали у тому, що в останній момент від участі в Сопотській зустрічі відмовилася Катрін Аштон – верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.
XS
SM
MD
LG