Доступність посилання

ТОП новини

Останній дзвоник в українській суботній школі у Празі


Прага – Вже три роки працює в Празі українська суботня школа. Долаючи всі перешкоди і проблеми, школі вдалось забезпечити безперервне навчання за повною навчальною програмою. Це дає можливість дітям українських громадян у Чехії навчатись від першого до 11-го класу. Цей навчальний рік закінчився святом букваря для наймолодших і традиційним останнім дзвоником для випускників.

Українські суботні школи традиційні для країн, де зосереджена велика українська громада. Вони працюють у семи країнах і призначені насамперед тим дітям, які ходять до національних шкіл країн перебування, але прагнуть зберегти мову і традиції батьківщини.

Суботня школа в Празі працює вже три роки, її роботу підтримує Всеукраїнське об’єднання «Свобода», завдяки чому вдається покривати переважну більшість фінансових витрат, решту вкладають батьки учнів. Найдорожче коштує оренда приміщення, українські діти навачаються в приміщенні чеської середньої школи, там відбувається також уся позашкільна робота.

Проблемою є й відвідування: як залучити українських дітей, які навчаються в чеських школах, ходити в суботу до української школи? Але й цю проблему в Празі вдалось подолати.

«Найбільшим досягненням на сьогоднішній день є те, що батьки на кінець року зрозуміли, що українська освіта їм потрібна, – розповідає директор школи Марія Гаврилюк. – Тобто батьки зрозуміли, що дітям потрібно вивчати українську мову, зрозуміли перспективи української освіти, оскільки більшість із них – це заробітчани, хоча й мають постійне перебування в Чехії. Вони зрозуміли, що українська освіта дає можливість вступати і в чеські вузи».

Українська мова в чеському мовному середовищі

І самі батьки відзначають: в чеськомовному середовищі особливо дітям легко втратити зв’язок з українським словом.

«Я привела сюди свою дитину, щоб вона розвивалася духовно. Тут проводяться різні українські свята – свято матері, свято осені, букварика, новорічні свята, чого в чеській школі немає», – каже одна з мам.

А вже інша мама, пані Марія, зауважила: «У нас чеськомовна сім’я, мій чоловік розмовляє чеською мовою. Так вийшло, що в нас усі розмовляють чеською мовою. А я хочу, щоб дитина навчилась розмовляти українською мовою, але не тільки це. Щоб вона знала традиції, щоб у неї було ставлення до України, тому що це все ж рідна земля і для мене це дуже важливо».

А те, що першокласники, в тому числі й із чеськомовних родин, засвоюють українську успішно, можна було переконатись на святі останнього дзвоника. Діти читали з радістю, легко переходячи з чеської на українську.

Останній дзвоник для випускників


Успіхи суботньої школи в Празі на святі останнього дзвоника високо відзначила фахівець з Міжнародної школи в Києві Світлана Захлібна. «Я дуже вдячна всім людям, які допомагають відкрити цю школу, є меценатами цієї школи, тому що ця наша майбутня нація, яка зростає на теренах Чехії, є майбутнім нашої держави – України», – зауважила Світлана Захлібна.

І на чеській землі свято останнього дзвоника в українській суботній школі відбулось традиційно: слова подяки і квіти, вручені вчителям, а для випускників пролунав останній дзвоник.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG