Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Росія господарем Кубка світу з футболу 2018 року?


Міністр спорту, туризму і молодіжної політики Російської Федерації Віталій Мутко
Міністр спорту, туризму і молодіжної політики Російської Федерації Віталій Мутко

Прага – Незважаючи на те, що сьогодні у розпалі ігри Кубка світу з футболу в Південній Африці, низка країн вже готується стати господарями Кубка світу у 2018-му та у 2022 роках. Світова футбольна федерація – ФІФА – визначить господарів цих масштабних світових змагань у грудні цього року. Тим часом у різних містах Південної Африки, де відбуваються ігри цьогорічного світового Мундіалю, претенденти на прийняття наступних Кубків світу з футболу презентують свої заявки. Серед них Росія, Англія, США, спільні заявки Нідерландів і Бельгії та Іспанії і Португалії. Найменше підготовлена до проведення такого масштабного світового футбольного фестивалю Москва, вважають експерти.

Міністр спорту, туризму і молодіжної політики Російської Федерації Віталій Мутко заявив у ці дні журналістам, що Росії доведеться докласти чимало зусиль, щоб змогти завоювати право на проведення Кубка світу з футболу 2018 року. Адже ФІФА зареєструвала 11 претендентів на проведення чемпіонатів світу з футболу 2018-го і 2022 років. Оскільки Кубок світу 2014 року пройде в Бразилії, а нинішній проводиться в Африці, то з числа претендентів на 2018 рік країни цих континентів випадають за принципом ротації ФІФА. Але Росії від цього не легше.

Зрозуміло, що Кремль дуже хотів би завоювати право проводити Кубок світу з футболу у 2018 році, бо це не лише політичний престиж, а й можливість залучити інвестиції, прийняти сотні тисяч туристів, отримати мільярдні прибутки.

Аркадій Дворкович, один із головних економічних радників президента Росії
Аркадій Дворкович, один із головних економічних радників президента Росії Дмитра Медведєва, заявив: «Футбол є одним із найбільш улюблених видів спорту в Росії. Росія (СРСР) виграла Кубок Європи у 1960 році, тобто 50 років тому. І мрія провести Кубок світу з футболу – це чудовий шанс показати світові, чим Росія є. І це дає можливість показати, що Росія така ж країна, як й інші європейські чи інші народи світу, вона відкрита для світу і для співпраці з усіма».

Росія – небезпечне місце для змагань такого рівня?


Дворкович також зауважив, що можливість приймати Кубок світу відкриває нові шляхи для розвитку держави, її інфраструктури. Разом з тим російський експерт визнає, що Росії для того, щоб виграти таке право у грудні 2010 року, потрібно дуже багато зробити. Радник Кремля визнає, що Росія поки що «інфраструктурно» не готова до такого масштабного проекту, але обіцяє, що російська влада докладе всіх зусиль для організації такого світового спортивного і престижного змагання.

Наприклад, російська федеральна програма розвитку спорту пропонувала будівництво до 2015 року до 600 футбольних полів і 12 великих футбольних стадіонів, але через бюджетні труднощі навіть ця програма опинилася під загрозою. У Москві лише два стадіони загалом можуть претендувати на дотримання світових футбольних стандартів, але таких стадіонів необхідно мати набагато більше. Дорожньо-транспортна структура Росії взагалі не витримує сьогодні ніякої критики. Це ж стосується готелів, міської інфраструктури.

А особливо гострими є питання безпеки на стадіонах, на транспорті, в самому середовищі повсякденного життя російських міст. З міркувань безпеки проблемним є навіть проведення зимової Олімпіади 2014 року в Сочі. Чимало світових експертів вважає Росію небезпечним місцем для проведення змагань такого рівня.

Тому міністр спорту Росії Віталій Мутко відмовився навіть коментувати в Південній Африці проходження заявки Росії на Кубок світу з футболу 2018 року. Він сказав, що все залежатиме від того, як проголосують 2 грудня цього року 23 члени виконкому ФІФА, де Москва на сьогодні має занадто малу підтримку.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG