Доступність посилання

ТОП новини

Українці мало знають про Євросоюз


Київ – Більшість українців мало обізнані про ЄС. Таким є загальний результат опитування громадської думки, проведеного Європейською комісією в Україні. У більшості випадків громадяни не можуть пригадати, скільки країн входить в ЄС та не відрізняють ЄС від інших міжнародних організацій. Щоправда, експерти вважають, що основне – це не фактаж, а розуміння того, як організоване життя в об’єднаній Європі.

На вулицях Києва я звернулася до перехожих із запитанням «Що ви знаєте про Європейський Союз?» і почула такі відповіді:

– Чесно кажучи, нічого. Я в політиці взагалі не беру участь…

– Євросоюз у моєму розумінні – це коли всі країни об’єдналися і в нас був Совєцький Союз, то вони перейняли це, і з нашого Радянського Союзу зробили собі Європейський Союз, а наш Союз розвалили.

– По-моєму там 32 держави чи що таке.. точно не пам’ятаю.


Бракує поінформованості

Згідно з результатами дослідження, проведеного Єврокомісією, 62% опитаних відповіли, що вони не дуже добре ознайомлені із ЄС. Прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давід Стулік робить висновок, що людям потрібна інформація про об’єднану Європу, але вони не завжди знають, де її можна знайти.

«З нашої точки зору, українці повинні знати основні факти про Європейський Союз, – говорить Давід Стулік, – знати про механізми ухвалення рішень, знати розподіл компетенцій поміж країнами-членами ЄС та окремими інституціями Європейського Союзу. Також вони повинні знати, яку допомогу Європейський Союз надає Україні».

Якщо українське керівництво бачить майбутнє України в Європі, то українцям слід більше знати про європейські цінності, зазначає Давід Стулік. У його розумінні Європейський Союз – це унікальне об’єднання, яке забезпечило мир у Європі після Другої світової війни, а також права людини та економічний добробут.

Європейці теж роблять помилки

Директор європейський проектів громадської організації «Інтерньюз-Україна» Володимир Єрмоленко не бачить проблеми у тому, що громадяни України не знають, що в ЄС входить 27 держав. Більше того, він переконаний, що громадяни ЄС роблять ті ж самі помилки, наприклад, деякі європейці, вважають, що Україна вже увійша в об’єднану Європу.

«Головне, що українці повинні знати про ЄС, – це не те, скільки країн він об’єднав, і які з них входять до зони євро, – продовжує Володимир Єрмоленко. – Вони повинні знати, як організоване там життя. Наприклад, яка частка відновлюваних джерел енергії в різних країнах ЄС, який середній вік вступу до вищих навчальних закладів і як організоване навчання, яка соціальна підтримка молодих матерів».

Водночас експерт із європейських питань застерігає, що не слід сприймати ЄС як Ельдорадо чи рай. В Україні, до прикладу, набагато вища мобільність молоді, фахівець у 30 років може досягнути набагато більше у кар’єрі в Україні, ніж у Франції чи Нідерландах. А інформувати про Європейський Союз повинна в першу чергу Україна.

Візовий режим між Україною та ЄС теж відіграє певну роль у поінформованості українців про ЄС. Багато інформації можна було б почерпнути, поїхавши безпосередньо у ці країни, але такий психологічний фактор як віза, – зауважує Володимир Єрмоленко, – схиляє українців відмовиться від поїздки. А щоб покращити рівень поінформованості про Євросоюз, він пропонує посилити інформування через ЗМІ, зробити спеціальні рубрики, а конкретніше – на ключових телеканалах робити сюжети про європейські країни, хоча б щотижня.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG