Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному відкрили музей бурштину


Бурштинові квіти
Бурштинові квіти

Рівне – Відтепер рівняни та гості міста зможуть дізнатись більше про сонячний дарунок поліської природи або навіть придбати бурштиновий виріб. Музей бурштину розпочав роботу у приміщенні рівненського Будинку вчених.

Зовсім недавно рівненське підприємство «Бурштин України» відкрило для загального огляду власну експозицію бурштину, котра досі була доступною лише високим гостям. Щоправда, кількість відвідувачів тут обмежують через невелике приміщення.

Нині ж просто в центрі Рівного можна оглянути найцікавіші бурштинові камені, віднайдені на території Володимирецького району. А ще – кераміку і вітражі, одяг і взуття, столові набори з застосуванням бурштину, картини і, звісно ж, прикраси.

Експозиція дивує і багатством барв поліського сонячного каменю, і фантазією майстрів, котрі з ним працюють. Директор копальні «Володимирець-східний» Віктор Подолян переконаний: музей сприятиме популяризації українського бурштину і розвиткові туризму на Рівненщині.

«У 2007 році був започаткований меценатський проект «Бурштиновий світ». Ми в столиці відкрили очі на те, що на цій землі є бурштин. Про це багато хто в столиці за три останні роки вперше почув. Але цей камінь лежить у цій землі. Він лежав 40 мільйонів років для того, щоб потім чарувати нас своєю красою і своєю енергією», – каже Віктор Подолян.

Витвори сонця, землі і фантазії


Представниця проекту «Бурштиновий світ» Світлана Хвостікова розповідає: камінь художники отримують від підприємства «Сонячне ремесло», а працюють над ним місцеві художники з «Бурштинового світу», а також окремі майстри.

Конкуренція тут лише на користь справі. Головне – показати, що українці вміють обробляти бурштин незгірш від західних художників.

«Усі звикли – Росія, Калінінград, Прибалтика, Польща… А ми також можемо пишатися тим, що маємо. І Музей бурштину в Рівному – це один із етапів такої презентації бурштину в світі й Україні», – каже представниця проекту «Бурштиновий світ».

У музеї представлені не лише камені різних відтінків, різного забарвлення і різної прозорості, а й вироби з нього. Це роботи відомих керамістів – родини Козаків («Ангел Покрови»), роботи львівського автора Андрія Курила («Трійця» і «Микола Чудотворець»), який втілив у них своє вміння творити вітражі. Тут присутні усі відтінки бурштину.

«Ангели, риби, голуби Андрія Курила – це живий, тільки трішечки оформлений бурштин, у якому відчувається добра аура і бурштину, і самого майстра», – розповідає Світлана Хвостікова.

Ініціатори виставки кажуть: їхня мета – спонукати українців цінувати те, що вони мають, працювати з бурштином в Україні, а не продавати його нелегально за безцінь за кордон. І таки закріпити за Рівним славу бурштинової столиці України.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG