Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг компаній Центральної і Східної Європи: українських фірм стало менше


Київ – Українські компанії втратили позиції порівняно з іншими компаніями регіону. Це висновок аудиторської компанії «Делойт», яка в четвер представила свій рейтинг провідних компаній Центральної і Східної Європи. Список склали за рівнем доходів 500 компаній із 18 країн регіону за 2009 рік. Кількість українських фірм, представлених у рейтингу, скоротилася з 52 до 39.

Проаналізований аудиторами період позначився скороченням доходів 80 відсотків найбільших компаній Центральної та Східної Європи. За цих умов у чільній десятці рейтингу опинилися три українські представники – «Нафтогаз», «Метінвест» і «Укрзалізниця» (дві державні і одна приватна фірми).

Та в цілому в Україні ситуація була критичнішою, ніж у сусідів, – лише у восьми відсотків фірм зростали доходи. Аудитори, які розраховують свої дані в євро, називають причиною відчутнішого провалу українських компаній девальвацію національної валюти.

«Рівень девальвації нашої валюти був найбільшим серед країн Центральної та Східної Європи. Це найболючіше для наших підприємств», – твердить аудитор Андрій Булах.

Інвестори в Україну не поспішають

Розвиток українських компаній також гальмує брак інтересу іноземних інвесторів. Директор департаменту Державного агентства України з інвестицій та інновацій Ростислав Лукач вважає, що зміни на законодавчому та інституційному рівнях допоможуть розв’язати проблему.

«Дуже багато інвесторів вивчають ситуацію. Новий Податковий кодекс, обіцянки щодо дерегуляції, поліпшення інвестиційного клімату – це все те, на що дуже багато інвесторів очікують», – зауважує Ростислав Лукач.

Аудитор Андрій Булах зазначає, що процес інвестування гальмує не тільки неповороткість державного механізму. «Є й інше питання – інвестиційна привабливість окремих компаній, – каже він. – На мою думку, компанії Центральної та Східної Європи дещо раніше за українські почали думати, як вони виглядають з точки зору іноземного інвестора».

Тим часом посткризове відновлення в Україні відбувається швидше, ніж у сусідів, зокрема, тому, що падіння було сильнішим. На початку року у 61 відсотка українських учасників рейтингу зросли доходи порівняно з провальним першим кварталом минулого року.

При цьому аналітики позитивно оцінюють подальші перспективи українського споживчого сектору. Передовсім за рахунок зростання попиту і цін на світових ринках, а також через поліпшення настроїв внутрішніх споживачів. Втім, фахівці обережні в прогнозах щодо того, чи ця тенденція буде тривалою.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG