Доступність посилання

ТОП новини

Партії знову торгують місцями у списках кандидатів – КВУ


Київ – Місця у списках кандидатів у депутати місцевих рад продаються і коштують від 5 до 50 тисяч доларів, заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, результати моніторингу ситуації в регіонах показали, що внутрішньопартійна корупція залишається складовою підготовки до місцевих виборів. Що більшою та популярнішою серед виборців є політична сила, то більшими є масштаби торгівлі місцями у списках, каже голова КВУ.

Політичні партії знову торгують місцями у виборчих списках, заявив голова комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, найбільшим попитом користуються прохідні позиції у списках кандидатів у депутати обласних рад та міських у промислово розвинених регіонах.

«Торгівля відбувається, в першу чергу, в рейтингових партіях, таких, якою є зараз Партія регіонів. В райраду щоб потрапити, можна місце купити прохідне і за 5 тисяч доларів. А в обласну раду велику, або в міську раду міста-мільйонника, там, де є що ділити, ціни називають і 50, і більше тисяч доларів», – каже голова КВУ.

Партія регіонів уже не має вільних місць у списках

У Партії регіонів заперечують твердження Олександра Черненка. Списки стали удвічі коротшими, оскільки половина складу рад обиратиметься за мажоритарним принципом. Відтак місць не вистачає й достойним партійцям, тож і торгувати нічим, пояснює народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Сам брав участь у партійних зборах і конференціях і місцевого, і обласного рівня. Ця ситуація повністю виключається, в Партії регіонів це неможливо. Відбір депутатів, які йдуть за списком, став ще більш прискіпливим. Партія, що налічує понад мільйон членів і має розгалужену мережу партійних осередків, не може дозволити собі такої ганебної практики», – наголосив регіонал.

Змішана система виборів зменшила попит на місця у списках


В іншій політичні силі, що також може запропонувати прохідні місця у списках, – у «Батьківщині» – так само не торгують, запевнив Радіо Свобода народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль. За його словами, більшість майбутніх кандидатів від цієї політичної сили – це лікарі та вчителі. Крім того, за його словами, підприємці, охочі до депутатських мандатів, мають змогу перевірити свою платоспроможність як кандидати в мажоритарних округах.

«Такої практики у нас просто немає. Варто проаналізувати буде список, і побачите, що там якщо може, навіть, й трапиться один-два підприємця, то ці підприємці мають стаж роботи в партії не менше 5-6 років. Просто в силу переконання вони є в БЮТ, а не через те, що хочуть бути депутатами тих чи інших рад і сприяти власному бізнесу. Продають місця не опозиціонери а партія влади», – каже бютівець.

За словами Олександра Черненка, продаж місць у виборчих списках не є прерогативою однієї лише партії влади. Водночас він згоден із тим, що впровадження змішаної системи виборів зменшило корупційну складову у процесі висування кандидатів – у першу чергу через те, що у зменшених удвічі списках ледве вистачає прохідних місць для лідерів місцевих осередків партій та наближених до них осіб, каже голова Комітету виборців України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG