Доступність посилання

ТОП новини

Візиту Януковича до Брюсселя «передує неприємний запах» (європейська преса)


Прага – У Європейському Союзі переживають, що нинішні європейські амбіції Києва не є щирими. Оглядачі наголошують, що з часу першого візиту Президента України до Брюсселя у березні й до сьогодні вже минув «медовий місяць» взаємин нової влади в Києві з ЄС і за цей час «наростає негативна атмосфера на фронті громадянських прав в Україні».

Саме на цьому тлі ЄС й Україна намагаються розгледіти стратегічні наміри один одного. Тим часом в Україні, як вважають чимало експертів, назріває хвиля нових політичних змін. До цього можуть призвести не лише місцеві, а й парламентські вибори.

Брюссельське видання EUObserver попереджає, що приїзду до Брюсселя Президента Януковича передувала неприємна атмосфера, котра витворилася на фоні громадянських свобод в Україні. Оглядач Ендрю Ретман наголошує, що з березня цього року Служба безпеки України створила «клімат страху» в державі своїми контрольно-репресивними діями проти неурядових організацій і незалежних ЗМІ. Ніко Ланґе, німецький активіст про-демократичного рівня із зв’язками у вищих урядових колах в Берліні, котрий вже був затриманий СБУ в Борисполі, сьогодні заявляє, що «його телефон й надалі на прослуховуванні». Після затримання Ланґе СБУ здійснило в Україні цілу низку акцій залякування, це й своєрідна ревізія неурядових фондів, що фінансуються міжнародним фондом «Відродження», спонсором якого є Джордж Сорос.

Німецький журналіст із «Франфуртер Альґемайне Цайтунґ» Конрад Шуллер також поскаржився на залякування його з боку СБУ, а перед цим, в липні, СБУ викликало «на співбесіду» українського блогера Олега Шинкаренка.

EUObserver вважає, що влада в Україні зробила зовсім небагато напередодні візиту Януковича до столиці ЄС для того, щоб відновити підупалу довіру Брюсселя щодо справжності демократичних намірів Києва. Адже обидві сторони у даний момент втягуються в переговори з поглибленої і всебічної угоди про вільну торгівлю та про угоду щодо асоціації, що надало б Україні такі ж ринкові права в ЄС, які мають нині Швейцарія та Норвегія. Ці угоди могли б також створити передумови для надання Україні формального права вступу до ЄС через 3-5 років. Однак, як зауважує Ендрю Ретман, сумнівно, що Янукович сьогодні підвищить рівень довір’я між сторонами. У статті наголошено також, що «у Брюсселі вже переживають, що витворені свого часу європейські амбіції України більше не дійсні». Дипломати в ЄС, як стверджує Ретман, кажуть сьогодні, що «стиль ведення переговорів із боку України став за Януковича безцеремоннішим», і новий Президент також відмовився «публічно виключити приєднання України до Митного союзу з Росією, замість договору про вільну торгівлю з ЄС».

Московська «Нєзавісімая газета» не виключає, посилаючись на численних експертів та аналітиків, що «штаби українських партій готуються до дострокових виборів до Верховної Ради», котрі влада може оголосити відразу ж після місцевих виборів.

Експерти також прогнозують оновлення лав багатьох політичних партій, а деяких, наприклад Партії регіонів, аж на 80 відсотків. Чи не всі аналітики сходяться на тому, що Президент Янукович прагне «повернути собі повноваження Кучми» і потребує якісно нову гвардію, на яку він міг би спиратися в майбутньому як повноважний глава держави. Але експерти сумніваються, що такий розвиток подій приведе до зміцнення справжньої демократії в Україні.

Тим часом чеська «Лідове новіни» інформує, що народжуваність в Чехії у першій половині 2010 року виросла і перевищувала смертність в республіці більше, як на шість тисяч осіб. Приріст народонаселення склав у Чехії за цей час майже 10 тисяч осіб і загальна кількість людей на кінець червня 2010 року дорівнювала тут 10 з половиною мільйонів.

При цьому різко зменшилася кількість мігрантів – майже на 14 тисяч осіб, а найбільше чужинців (із загального числа у понад 3 тисячі) за першу половину 2010 року прибуло до Чехії з України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG