Доступність посилання

ТОП новини

На світовому валютному ринку українці – статисти


Київ – У світі вирує валютна війна. Найбільші економічні потуги ніби змагаються, хто зробить свою національну валюту слабшою, щоб таким чином здешевити експортну продукцію на глобальному ринку. США та Євросоюз дорікають Китаю за свідому недооцінку юаня, долар протягом останніх місяців девальвує щодо євро та інших провідних валют. Україну цей процес теж зачепив – в обмінних пунктах дорогий євро став дефіцитом.

На думку американських і європейських експертів, Китай уник економічного спаду не в останню чергу завдяки недооцінці національної валюти. Червневе рішення Пекіна про лібералізацію курсоутворення не спричинило радикальних змін – юань з того часу незначно посилився відносно долара.

Минулого тижня виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан виступив із прозорими натяками. «Багато хто говорить про валютну війну. Це звучить надто по-військовому, але треба визнати, що багато урядів справді розглядають свою валюту як вид зброї», – зазначив представник МВФ.

Заввідділом зовнішньоекономічних досліджень академічного Інституту світової економіки і міжнародних відносин Валерій Новицький говорить про це відвертіше. «Китай більшою мірою перебирає на себе контроль за світовими фінансовими ринками», – зауважує він.

На думку фінансового аналітика Еріка Наймана, лінія протистояння на валютному ринку вже не вичерпується непорозуміннями з Китаєм.

«Валютні війни тільки-но розпочалися. Сьогодні США зацікавлені, щоб долар був дешевим у розумних межах. Мине місяць-другий, Європа відчує великі негативні наслідки дорогого євро, вони захочуть теж трохи простимулювати падіння євро, тобто попереду дуже багато «веселого» на валютному ринку», – прогнозує фінансовий аналітик.

На узбіччі ринку Форекс

В Україні набагато чутливіше ставляться до коливань у парі євро-долар. Ці валюти українці звикли вважати засобами заощадження. Восени долар посилився всього на кілька копійок, натомість євро тепер коштує в обмінних пунктах понад 11 гривень – це на гривню дорожче, ніж якихось два місяці тому.

Формально європейська валюта в Україні посилилася слідом за своїм зміцненням у парі євро-долар на ринку Форекс. Та є і глибинні причини таких відчутних коливань, вважає Валерій Новицький.

«У державі, в якій немає розумних і адекватних підходів до регулювання власної національної економіки, до підтримки національного виробника і головне – немає уваги до того, які глобальні конкурентні позиції матиме країна через 5, 10, 25 років, – проблеми на рівні монетарному будуть завжди», – зазначає Новицький.

Головна порада від фінансових експертів – на валютному ринку діяти розважливо. На думку Еріка Наймана, ті, хто зараз купує євро за 11 гривень, можуть опинитися в такій же ситуації, як і ті, хто два роки тому купував долари за 9,50.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG