Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії стурбовані духовним і фізичним здоров’ям молоді


Рига – У Ризі проходить конференція «Церква, сім’я і школа», мета якої – об'єднати зусилля суспільства, держави і церкви у боротьбі за духовне здоров’я молоді. Про важливість духовно-морального виховання молоді для громадського здоров’я нації говоритимуть і члени Об’єднання християнських медиків Латвії на конгресі, який відбудеться у суботу в рамках конференції.

Останнім часом у Латвії спостерігається сумна тенденція: суїцид різко «помолодшав»! Молоді люди у віці від 10 до 24 років не бачать для себе перспектив і накладають на себе руки.

Експерти визнають, що не тільки соціально-економічні причини штовхають молоду людину на такий крок, але й духовна пустота, безвір’я.

Якщо в інтелектуальному плані сучасна молодь випереджає своїх однолітків 19-20-го століть, то у духовно-моральному плані відзначається значне відставання.

За виховання своїх дітей доведеться відповідати

У Латвії церква відокремлена від держави, однак у питанні морально-духовного виховання молоді вони намагаються діяти спільно.

Керівники різних релігійних конфесій Латвії, міністри, науковці, педагоги, лікарі, представники громадських організацій та ЗМІ зібралися у Ризі на міжнародну конференцію «Церква, сім’я і школа», щоб обговорити нагальність цієї проблеми для Латвії.

Усім без винятку – віруючим і невіруючим – доведеться з часом відповідати перед своєю совістю і перед Богом за те, як вони виховували своїх дітей, зауважив митрополит Ризький і всієї Латвії Олександр.

«Церква, сім’я та школа повинні бути союзниками у справі виховання людини, повинні розуміти, що у них спільна мета. Сім’я повинна турбуватися не тільки про те, щоб дитина була ситою, одягнутою і здоровою фізично, але й була духовно здоровою. Натомість школа покликана не лише передавати наукові знання, але й формувати моральні цінності й ідеали», – зазначив митрополит.

Єпископ євангелістко-лютеранської церкви Латвії Гунтарс Діманс зауважив, що сьогодні мірилом добробуту суспільства є високий валовий продукт, тривалість життя та рівень зарплати. А наші предки, не замислюючись, сказали б: головне – це діти!

«Наша Церква також намагається привернути увагу громадськості до важливості цього питання, проводячи різні заходи, публікуючи матеріали у пресі. Приємно, що до нас приходить молодь, за останні роки наше товариство помолодшало», – розповів Радіо Свобода Гундарс Діманс

До вирішення проблеми слід залучати молодь


Голова Комітету з освіти Ризької думи Ежінія Алдермане каже, що сухі політичні рішення без залучення власне молоді до вирішення проблеми духовного виховання мало що значать.

«Слід розмовляти з активною частиною молоді, яка знає, що думають їхні однолітки, чого вони очікують, чого їм бракує, де вони бачать проблемні питання. Тому що чисто політично ми можемо ухвалювати різні рішення, але вони можуть не спрацьовувати через те, що їх можуть просто не сприйняти молоді люди», – вважає Ежінія Алдермане.

Натомість голова правління Об’єднання християнських медиків Латвії Ірена Кондрате зауважила, що духовне і фізичне здоров’я – це речі невід’ємні.

Вона повідомила Радіо Свобода, що у Латвії діють дві міжконфесійні медичні організації, робота яких ґрунтується на християнському морально-етичному кодексі.

Це товариство «Біла зірка», яке надає підтримку та консультації тим, хто хоче створити сім’ю, планує продовження роду чи хоче краще зрозуміти своїх дітей. А також Об’єднання християнських медиків, до складу якого входять медичні працівники різних спеціальностей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG