Доступність посилання

ТОП новини

Чому УЄФА затягує справу про підкуп на право проведення Євро-2012 у Польщі та Україні? (Європейська преса)


Прага – Виглядає, що футбольний скандал довкола «історії з кіпріотом Спіросом Марангосом», у який «вплутують» і українських футбольних функціонерів, набирає обертів. Західних оглядачів дивує тут чимало «темних сторін» і «тривале мовчання керівництва УЄФА» щодо цієї історії. Деякі газети не виключають участі у затягуванні справи колишнього керівника контрольно-дисциплінарного комітету УЄФА Петера Лімахера. Оглядачі також дивуються, чому залишається «в тіні» генсек УЄФА Джанні Інфантіно. Тим часом адвокат Марангоса заявив журналістам, що його клієнт готує справу для цивільного позову у суд, бо не довіряє УЄФА. У штаб-квартирі організації в швейцарському Ньйоні уникають конкретно говорити про судовий позов проти кіпріота Марангоса.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує, що офіційні особи УЄФА не хочуть уточнювати, чи направили вже офіційну скаргу на Марангоса, котрий не подав до середи, як було визначено офіційним ультиматумом у Ньйоні, факти щодо ймовірного підкупу 4-5 членів виконкому УЄФА перед голосування у Кардіффі у квітні 2007 року на предмет місця проведення «Євро-2012». Газета лише цитує офіційну особу з УЄФА, котра заявила, що «ми не даємо на даний момент ніяких довідок... справа занадто делікатна». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» цитує адвоката Марангоса, Неокліса Неоклеоса, який сказав газеті, що «ми втратили довір’я до УЄФА і подаємо скаргу до цивільного суду. Туди ми надамо і наші докази». Швейцарське видання нагадує, що Спірос Марангос, фінансовий директор кіпрського футбольного клубу, ось вже півтора року намагається безуспішно поставити УЄФА до відома про те, що Євро-2012 було «продане» 4-ма членами виконкому УЄФА, які отримали хабара в розмірі понад 11 мільйонів євро. У вівторок він відмовився передати ці факти у штаб-квартирі УЄФА наступного дня, мотивуючи тим, що для цього, мовляв, було замало часу, стверджує адвокат Марангоса.

Неоклеос також наголосив у розмові з «Нойє Цюрхер Цайтунґ», що його клієнт 8 разів звертався до генсекретаря УЄФА Джанні Інфантіно і щонайменше двічі до самого президента УЄФА Мішеля Платіні, і було домовлено про зустріч 24 серпня 2009 року в Ньйоні з головою дисциплінарного комітету УЄФА Петером Лімахером, але зустріч було зірвано з вини Лімахера, який пропонував гроші Марангосу, як відшкодування за куплені вже кіпріотом квитки на літак до Швейцарії. Інфантіно донедавна стверджував, що він не знав нічого про Марангоса. Тепер УЄФА змінив свою комунікаційну політику і вже підтверджує контакти Інфантіно з Марангосом, що відбулися «20 травня» (без вказування року), «12 червня 2009-го» і вимогу Інфантіно до Марангоса факсом від 18 червня 2009 року, щоб той надав конкретні факти, які кіпріот не надав до сьогодні. Адвокат Марангоса також інформує швейцарське видання, що на Кіпрі на його клієнта почалися гоніння, його вилучили з керівництва футбольним клубом і погрожують розправою Марангосу та його родичам, змушуючи таким чином замовкнути.

«Нойє Цюрхер Цайтунґ» ставить запитання: чому цю справу в УЄФА замовчували з весни 2009 року? Чому негайно не відправили свого агента до Лімассолу? Чому УЄФА відмовився зустрітися з Марангосом у серпні 2009 року і запропонував йому відшкодування за авіаквитки? І яка роль у цій справі Петера Лімахера? Бо нібито керівник правового комітету УЄФА порахував у останній момент цю зустріч з Марангосом 24 серпня «некорисною», як стверджує УЄФА. Швейцарське видання вважає, що в Ньйоні – штаб-квартирі УЄФА – більше відмовчуються у цій справі, аніж щось пояснюють.

Тим часом австрійська «Дер Штандард» цитує заяви Спіроса Марангоса журналістам про те, що він «готовий надати всі докази у присутності свого адвоката і державного представника Кіпру в Лімассолі». Марангос також заявляє, що має лише докази про хабар на суму в понад 9 мільйонів євро, один член виконкому УЄФА нібито отримав три з половиною мільйони, а троє інших – по два мільйони євро, які були сховані, при передачі в Кардіффі, у «великих плюшевих ведмедиках». Кіпріот також стверджує, що має чотири головних документи про хабар і трьох свідків у цій справі. Австрійське видання також цитує міністра у справах спорту Італії Рокко Крімі, котрий вважає, що УЄФА мусить офіційно довести «справу Марангоса» до повної ясності. Якщо ж обвинувачення у хабарі щодо проведення Євро-2012 підтвердяться, то за словами Крімі, «Італія готова прийняти чемпіонат з футболу 2012 року у себе». Керівник італійської федерації футболу Джанкарло Абете лише підтвердив, що його відомство повністю довіряє у цій справі президенту УЄФА Мішелю Платіні.

Чеська «Лідове новіни» цитує речника УЄФА Роба Фолкнера, котрий каже, що «готуємо правовий крок проти Марангоса, щоб зберегти гідність УЄФА і домогтися від обвинувача доказів, які він має». Тут також наводяться заяви Марангоса про те, що він хоче надати факти у справі про хабар за Євро-2012 саме на Кіпрі, тому що боїться «за життя трьох свідків у справі», «за свою дружину, сина, друзів і журналістів». Марангос також заявив журналістам, що гроші для хабарів членам виконкому УЄФА були «відмиті» на Кіпрі і його мета «довести справедливість, бо право проводити Євро-2012 мала отримати Італія». Газета також зауважує, що «українські й польські футбольні функціонери, обвинувачені в хабарі, відкидають докази Марангоса і закликають не вірити йому». Таку ж позицію займають, як пишуть «Лідове новіни», керівники футболу на Кіпрі та в Італії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG