Доступність посилання

ТОП новини

«Русскій марш» переможених у Криму


Сімферополь – Четвертого листопада, у День народної єдності, що є державним святом у Росії, проросійські організації Криму провели у Сімферополі традиційний «Русскій марш». Правда, цього року він був незвично малолюдним – за різними оцінками, на марш вийшло лише від двох сотень до півтисячі осіб. У переважної більшості учасників акції настрій був не святковий.

Організатори стверджують, що мітингувальників зібралося не менше тисячі осіб, хоча правоохоронці повідомляють про 300-400. Серед учасників маршу не було навіть лідера організаторів – партії «Руська єдність»– Сергія Аксьонова. Його заступник Сергій Шувайников пояснив: «Справа в тому, що у нього було термінове відрядження. І він справді вибачився, бо був змушений поїхати. Це пов’язано і з партійним будівництвом і ще з низкою питань».

Крім того, не прийшли на марш більше половини тих, хто був включений у першу десятку виборчого списку партії «Руська єдність». Місцеві експерти пов’язують це з нищівною поразкою, якої зазнали «русоєди» на місцевих виборах у Криму. За попередніми даними, на виборах до Верховної Ради Криму список «Руської єдності» отримав лише близько 4 відсотків голосів виборців – це майже удвічі менше, аніж отримав меджлісівський список Народного Руху України і ледь не в 10 разів менше того, що обіцяв раніше Сергій Аксьонов (35%).

Разом з тим, за список більш радикальної проросійської партії «Родіна» голосували менше піввідсотка кримчан. Експерти вже називають такі результати голосування в автономії повним електоральним розгромом проросійського руху в Криму.

Вимоги і гасла учасників «Русского маршу» не змінилися

Як заявив один із лідерів «Руської єдності» Сергій Шувайников, він із соратниками вийшов на вулиці Сімферополя, щоб «сказати, що російський народ живий всупереч всьому, що боротьба не закінчена, вона продовжується».

Учасники маршу несли лозунги з вимогою надання етнічним росіянам Криму правового статусу народу, дозволу на вписування національності в паспорти, скликання Російської думи Криму і державного статусу російської мови. Більшість тих, хто виступав, говорили, що попри поганий результат на виборах, не слід впадати у відчай, а продовжувати боротьбу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG