Доступність посилання

ТОП новини

Реприватизація шкодить іміджеві України – європейські податківці


Донецьк – Асоціація платників податків Європи звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням захистити інвестиційний імідж України. В європейських колах активно обговорюють ситуацію, яка склалась навколо шахти «Білозерська», що в Донецькій області. Держава несподівано ініціювала процес експропріації шахти, яка вже упродовж двох років перебуває в оренді робочого колективу і є успішним прикладом приватно-публічного партнерства.

Працівники шахти «Білозерська», що у місті Білозерськ Донецької області, заявляють про рейдерську атаку на своє підприємство з боку держави. Численні перевірки і судовий процес ініційовані колишнім власником – державним підприємством «Добропіллявугілля», до якого насамкінець і переходить шахта. Робочий колектив приватизував «Білозерську» два роки тому, з тих пір шахта успішно працює і має прибутки. Ситуація на шахті вже привернула увагу європейських експертів, які написали листа до Президента.

«Для нас незрозуміло, як підприємства можуть ініціювати перевірки інших підприємств. Або як ця шахта має потім бути передана цьому підприємству – для нас це взагалі незрозуміло. Це гра прихованими картами, тому що немає ніяких офіційних пояснень. Ми вважаємо, що головну роль тут відіграло міністерство вугільної промисловості України. Замість того, щоб протягнути руки захисту і допомоги, робиться все, щоб провести експропріацію шахти і передати її іншому підприємству. Я можу сказати тільки з точки зору європейського досвіду – жодний інвестор із-за кордону не приїде в Україну», – говорить автор послання, генеральний секретар Асоціації платників податків Європи Міхаель Єгер.

Конкуренти кажуть про непрозору схему управління шахтою «Білозерська»

Господарчий суд Донецької області 20 жовтня ухвалив рішення про експропріацію цього підприємства на користь ДП «Добропіллявугілля». Директор шахти Віктор Бойко стверджує, що тут йдеться про захоплення успішного підприємства, бо підстава до розірвання договору з робочим колективом формальна – неправильна індексація зарплати. Суд не врахував, що зарплата працівника середньої ланки на цьому підприємстві вдвічі вища, ніж загалом по галузі, а саме – 8 тисяч гривень. В результаті шахту передають до рук їхнього найближчого конкурента – ДП «Добропіллявугілля».

Втім, конкуренти відкидають обвинувачення в рейдерстві. Як сказав директор ДП «Добропіллявугілля» Володимир Панібратченко, «нині 80 відсотків шахти належить приватній структурі з незрозумілими власниками». Колись шахта вийшла з під контролю «Добропіллявугілля» внаслідок рішення суду, і тепер повернеться під крило підприємства.

Юристи і європейські експерти в один голос заявляють, що такі дії шкодять інвестиційному кліматові України.

«Розумієте, розірвуть договір оренди, який складали не на два роки, а на 49 літ. В Європі це вже така своєрідна форма власності, коли ти знаєш, що інвестуєш і гарантовано працюєш протягом 49 років», – говорить юрист Любов Нестиренко.

Ситуація на шахті «Білозерська» суперечить принципам щойно ухваленого закону про державно-приватне партнерство, а також заявам Президента про зелене світло для інвестицій, вважають в Асоціації платників податків Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG