Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова ситуація України залежить від дій уряду – експерт Давоського форуму


Прага – Україна на 53-му місці і п’ята з кінця у рейтингу країн світу згідно зі станом її фінансового розвитку, який складає Світовий економічний форум. Співавтор оприлюдненого сьогодні звіту говорить, що Україна відстає від інших країн регіону через загрози, які становлять для її фінансової системи дії або бездіяльність її власного уряду.

Наскільки безпечні ваші гроші, ваші інвестиції, ваші заощадження, ваша майбутня пенсія? Навряд чи знайдеться людина, яка може твердо сказати, що її ці питання не хвилюють. Але від чого залежить їхня безпека та успішний розвиток фінансової системи країни? Експерти Світового економічного форуму, краще відомого як Давоський форум, що збирає найвпливовіших політиків та бізнесменів світу, виділяють декілька критеріїв, від яких залежить успіх фінансової системи країни.

Як зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода співавтор звіту Джеймз Білодо, гроші люблять почуватися комфортно. «Ми розглядаємо такі критерії, як інституційне середовище, наскільки добрим і передбачуваним є законодавче та правове середовище, наскільки реально домогтися виконання контрактів, чи є добре підготовлені фахівці, наскільки активні є банки і фінансові ринки та можливість для фірм та окремих громадян отримати доступ до капіталу», – каже експерт. Від цього, за словами Білодо, залежить те, наскільки стабільною є фінансова система країни і наскільки вона може підтримати економічний розвиток країни в майбутньому.

Цього року, як говорять експерти, Сполучені Штати та Велика Британія зберегли лідерство у фінансовому світі, але в потилицю їм дихають азійські тигри – Гонконг та Сінгапур, які вже можуть побити лідерів у таких категоріях, як бізнес-середовище, податкова система та ефективність банків.

Україна потерпає через дії уряду

Говорячи про Україну, Джеймз Білодо зауважує, що вона має і дуже добрі показники, і дуже погані. Причому останні стосуються тих стовпів стабільності і розвитку, які найбільше залежать від держави і її дій.

«Яскравими частинами рейтингу є небанкові фінансові послуги: перший випуск акцій, злиття і придбання компаній, страхування та сек’юритизація, тобто позабанкові позики. Але фінансова стабільність залишає бажати набагато кращого. З такого показника, як ризик державного дефолту, Україна виявилася на 56-му місці серед 57 країн. Банківська система є трошки сильнішою, валюта – десь посередині. І другою важливою слабкістю є правове і регуляторне поле, в якому оперують українські фінансові інституції та їхні клієнти. Це безпосередньо пов’язано з майбутнім розвитком фінансових ринків», – зауважує експерт.

За словами Білодо, Україні буде важко розраховувати на стабільну і активну фінансову систему, допоки вона буде тримати сумне лідерство в таких категоріях, як нерегулярні оплати за юридичні рішення, поганий захист прав міноритарних власників чи слабка етична поведінка компаній. А ці питання, як і рішення щодо виплати державного боргу, належать, великою мірою, до компетенції держави та її інститутів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG