Доступність посилання

ТОП новини

Музика із батьківщини Шопена гуртує поляків та українців на Донбасі


Донецьк – У суботу і неділю в Донецьку проходив дев’ятий щорічний фестиваль «Польська осінь на Донбасі». Шанувальники класичного мистецтва, а також польського фольклору зібрались у Донецькій обласній філармонії, щоб відсвяткувати головне польське свято осені – День Незалежності, який у Польщі відзначають 11 листопада. На Східній Україні мешкає понад 15 тисяч людей із польським корінням. Що допомагає їм зберігати свою мову, а також культурні зв’язки з сучасною Польщею?

Цього року в Польщі відзначають 200-річчя від дня народження великого польського композитора Фридерика Шопена, отже, традиційний фестиваль «Польська осінь на Донбасі» присвятили його пам’яті. Не забули і про польський фольклор. Національні пісні і танці Речі Посполитої – фаворити подібних вечорів, розповідають артистки луганського ансамблю «Забавка», які виконують Варшавський полонез.

«Ми хочемо нагади людям культуру польського народу, тому що багато хто вже не пам’ятає польських традицій і польського національного вбрання, як раніше люди поводились, які пісні співали», – кажуть танцівниці.

Українці з польським корінням, що живуть на Східній Україні, вільно говорять трьома мовами – польською, українською і російською. Гуртує поляків місцеве Товариство польської культури Донбасу.

Вже понад два роки фестиваль «Польська осінь» носить ім’я людини, яка на початку дев’яностих років зібрала і об’єднала поляків і шанувальників їхньої культури, розповідає голова товариства Валентина Старушко.

«Цей фестиваль носить ім’я відомої нам людини – Ричарда Зелінського, йому належить ідея і практичне створення нашого товариства. На жаль, вже понад два роки його немає серед нас, але це людина, що жила польською культурою так, як ніхто! Попри побоювання лікарів, після дуже тяжкої травми в шахті він прожив і пропрацював 18 років, – каже Валентина Старушко. – Товариство досить велике – нас понад 600 осіб у різних містах Донецької області. Це люди, які мають польське походження, але не тільки».

Сучасні східноукраїнські поляки – нащадки заробітчан


На Донеччині одна з найбільших в Україні польська діаспора. Втім, до революції 1917 року «полонія» на Східній Україні, і зокрема в Донбасі, була значно більша.

«Знаємо, що колись сюди, на Донбас, їхали за хлібом. І всі ті події, що відбувалися упродовж історичного часу, не були на користь поляків, розвитку польської культури – я маю на увазі часи від революції 1917 року і далі. Воно виполоскало ту основу польську, яка тут була до революції», – розповідає голова Федерації польських організацій в Україні Емілія Хмельова.

Втім, з набуттям Україною незалежності йде відновлення культурних, а також бізнесових зв’язків із сучасною Польщею. Зокрема, поляки цікавляться гірничою промисловістю Донбасу. «У Донецьку останнім часом побувало багато польських фірм, що працюють у вугільній промисловості. Також приїжджали з Півдня Польщі, щоб подивитись, яке у вас є обладнання для видобутку вугілля в складних умовах», – говорить генеральний консул Польщі у Харкові Ян Ґранат.

Польський консул каже: на Східній Україні мешкає близько 15 тисяч корінних поляків. Більшість із них має спеціальні картки для вільних подорожей країною предків – Польщею, так звані «картки поляка». Польща турбується про своїх вихідців, каже консул, через те поляки і змогли не розчинитися в національному розмаїтті Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG