Доступність посилання

ТОП новини

Митні процедури: без черг і за кілька хвилин – обіцяють керівники митної служби


Львів – Україна переймає досвід реформування галузі у Грузії та кількох європейських країн, заявив у Львові заступник голови митної служби Віктор Бондар. Він обіцяє, що усі митні процедури уже за кілька місяців будуть прозорі, законні, чесні і швидкі. Але чи вдасться подолати корупцію, хабарництво і контрабанду на українській митниці, так як це зроблено у Грузії?

Митна служба опрацювала концепцію реформування своєї діяльності під назвою «Обличчям до людей» і обговорила її зі львівськими підприємцями. Згідно з цим документом, мають максимально спростити митну процедуру, щоб сприяти транзиту. Відтак митне оформлення товарів проводитиметься ще до моменту прибуття вантажу на територію України.

Санітарну, карантинну та інші допоміжні служби на пунктах пропуску ліквідують. Хоча ще тиждень тому на українсько-польській нараді у Львові віце-прем’єр Борис Колесников наказав негайно прибрати усі ці служби і пости ДАІ. Також, у зв'язку з реформуванням митної служби, планують створити пост-аудит контроль. Для прикладу, машину з товаром пропускають через митницю за тією митною вартістю, яку встановив підприємець. Але митники упродовж трьох років матимуть право перевірити підприємство і відповідно переконатись, чи не занижена сума.

Більше 70% товарів завозиться з-за кордону

Нині на Львівській митниці постійно здійснюють зовнішньоекономічні операції понад дві тисячі підприємств. За цей рік в Україну вони перевезли товару на суму понад 18 мільярдів гривень. Переважно, а це понад 70%, товар привозять з Польщі (45%), Німеччини (14%), Угорщини (5%), Франції та Чехії (по 4%). А на експорт відправляють близько 30% українських товарів.

Заступник голови митної служби Віктор Бондар повідомив, що скрізь на митницях будуть встановлені камери спостереження і навів приклад Грузії, де завдяки відеокамерам подолали 80% дрібної корупції серед митників.

«Україна може стати транзитною країною. По суті, Україна може стати великою складською державою з розвиненою інфраструктурою і транспортною мережею. Тут може бути найпотужніший товарний ринок у центрі Європи. Але для цього маємо спростити усі процедури, зробити так, щоб бізнес не сплачував зайвих платежів, не оформлював зайвих документів. Завезли товар, розмістили на території України під митним забезпеченням і реекспортували у потрібну країну, – каже Віктор Бондар.

Боротьба з контрабандою – основне завдання митників

Львівський підприємець Ярослав Рущишин, підприємство якого шиє жіночий одяг на експорт у Європу, звертає увагу на важливості боротьби з контрабандою. Адже від цього страждає українських товаровиробник. Він працює у Львівській та Рівненські області і знає нездорові тенденції у роботі митників.

«Важко переоцінити важливість митниці, бо уся наша економіка конкурує не між собою, а з товарами з Китаю, Азії та інших країн. Ми не є конкурентноздатні з таким явищем як контрабанда, – каже Ярослав Рущишин. – А ще маємо український феномен, коли термін «контрабанда» злився з терміном «секонд хенд», і митники мали б це розділити. Секонд хенд мусить бути. Але і в мене є товари минулих сезонів за великими знижками. Але під приводом секонд хенду ввозять нові товари, які куплені на знижках за кордоном, і я навіть знаходжу одяг моєї фірми, пошитий на Англію, який знову привезли в Україну. Як я можу конкурувати з цим явищем?»

Наприкінці листопада парламентарі мали б розглянути у першому читанні митний кодекс, а до 2015 року планують реформувати митну службу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG