Доступність посилання

ТОП новини

Вісім тисяч сторінок про Голодомор-геноцид


Київ – На 8 тисяч 500 сторінок свідчень про Голодомор-геноцид 1932-33 років збільшилася колекція Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні». Архів свідчень, зібраних науковцями, студентами, краєзнавцями-аматорами та активістами громадських рухів музею передав Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000».

280 тисяч відвідувачів прийняв «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні» за менше ніж рік своєї роботи. Майже третина мільйона людей мала змогу пересвідчитися у масштабах злочину сталінського режиму, скоєного проти українського народу. Утім, політична кон’юнктура і до сьогодні заважає багатьом посадовцям дивитися історії в очі.

Голод в Україні у 30-ті роки не був інспірований владою проти української нації, каже голова Державного комітету архівів України, член Компартії Ольга Гінзбург. «Із тисяч документів, що лежать у кожній сільській раді в архівах, чи по кожному якомусь іншому місту є дуже багато позитивного. Витягнути той один документ, що є негативним і світити ним, не є правильно, політично і ідеологічно», – зауважила Гінзбург.

Водночас, вісім тисяч сторінок розповідей очевидців, продубльованих в аудіо- та відеоформатах, переданих Національному музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні» свідчать про цілеспрямоване намагання тодішньої влади винищити українське селянство.

Саме для того, щоб звести спроби викривлення історії до мінімуму і зібрали архів, що подарували музею, сказав голова правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук. «Оприлюднення тих відомостей, тих свідчень, тих архівних матеріалів, що розсекречені, (зроблено) з метою створення виставок, фільмів, донесення цього жахливого злочину і його деталей до кожного громадянина нашої держави», – наголошує він.

Архів збирали, щоб донести до української і світової спільноти правду – директор Меморіалу


Архів свідчень збирався упродовж семи років у межах програми «Уроки історії». Вона має на меті дослідження і донесення до української і світової спільноти правди про трагічні сторінки історії України: Голодомори, комуністичні репресії, знищення церков і духовності, примусова праця українців у Німеччині. А тепер архів стане центром тяжіння, навколо якого будуть сконцентровані усі результати пошукової роботи, спрямованої на поіменне встановлення жертв Голодоморів, заявив директор Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів в Україні Віктор Діденко.

«Одним із головних напрямків роботи нашого музею є пошукова робота і збір свідчень, встановлення всіх осіб, які загнули під час Голодоморів. Ми знаємо, що достеменно відомо про майже мільйон людей, які загинули підчас Голодомору 1932-33 років. Але ж ми знаємо, що загинуло набагато більше людей», – відзначив Діденко.

За даними Інституту демографії Національної академії наук, прямі втрати від Голодомору 1932-33 років в Україні становлять 4 мільйони 600 тисяч осіб.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG