Доступність посилання

ТОП новини

Держбюджет з ухилом до економії на бідних


Україна увійде в 2011 рік із Державним бюджетом. Сьогодні Верховна Рада ухвалила цей документ в цілому, відмовившись від постатейного обговорення та внесення будь-яких поправок. Такий підхід до головного фінансового документу країни обурив опозицію, і вона покинула сесійну залу. Але на результати голосування такий демарш не вплинув. За ухвалення держбюджету проголосували 279 народних депутатів із 298 присутніх в залі.

Рекомендацію проголосувати за бюджет у цілому подав профільний комітет Верховної Ради. За словами голови комітету з питань бюджету Валерія Баранова, усього надійшло майже 2 тисячі поправок до другого читання проекту державного бюджету, які були об’єднанні в 1167. Було враховано або враховано частково 460 поправок, а відхилено 707.

Підставою для відхилення більшості поправок, за словами депутата, стало, те, що для їх врахування потрібно було б знайти додаткових коштів на суму 184 мільярди гривень.

«Проект бюджету підтвердив неможливість виконання державою усіх прийнятих раніше зобов’язань. Люди стали заручниками економічного популізму політиків», – сказав Баранов. За його словами, бюджет на 2011 рік «робить крок до очікуваних змін економіки та здійснення економічних реформ».

Це бюджет провалу – Соболєв

Член фракції «БЮТ-Батьківщина», лідер опозиційного уряду Сергій Соболєв критикує ухвалений парламентом державний бюджет на 2011 рік.

«Це бюджет провалу, і наша фракція умисно не брала участі в розгляді бюджету, оскільки ми знали, що голосування буде не постатейне, а в цілому», – сказав він на брифінгу в Києві в четвер.

Депутат звернув увагу на те, що у бюджеті не враховані три головні параметри – видатки і дотації НАК «Нафтогаз України», не закладені дотації Пенсійному фонду, не врахована світова фінансова кон'юнктура.

Заступник голови ВР Микола Томенко наголосив, що основною особливістю нинішньої влади є вкладання грошей у так звані мегапроекти, зацікавленість у яких має не лише бізнес, а й чиновники, які лобіюють власні комерційні структури з метою отримання вигоди.

Водночас, він звернув увагу на те, що такий антиукраїнський підхід прямо протилежний постійним заявам Президента України, який розповідає про любов до української історичної спадщини, культури, масового спорту тощо.

«Отож і живемо з двома гуманітарними політиками: одну пропагує Президент, а іншу втілює уряд та Верховна Рада», – заявив Томенко.

Уряд не виконуватиме обіцянок Януковича

На тому, що соціальні видатки держави є незначними і їх рівень не відповідає передвиборним обіцянкам Віктора Януковича, наголосив у коментарі Радіо Свобода Максим Борода, керівник програми «Соціальна економіка» Міжнародного центру перспективних досліджень.

«Особливість нового Державного бюджету в тому, що уряд має низку зобов’язань і проектів, які потрібно реалізувати вже найближчим часом, – зазначає експерт. – Це, зокрема, підготовка до Євро-2012, реформи, які проголосив Президент України. А вони потребують фінансових ресурсів. У той же час, економіка від кризи не оговталася. Надходжень до бюджету у достатній кількості немає. Тому на іншій чаші терезів ми бачимо бажання економити, мінімізувати соціальні видатки держави, щоб спрямувати ресурси на потрібний уряду напрямок».

Максим Борода називає бюджет «компромісним, з ухилом до економії і з бажанням відійти від «проїдання» коштів». «Зараз їх перерозподілено на певні інвестиційні та інфраструктурні проекти», – каже експерт.

Водночас він звертає увагу на той факт, що бюджет був ухвалений без обговорення та дискусій. Борода називає такі дії типовими для нинішньої влади.

«Такий стрімкий спосіб ухвалення важливих рішень, коли не проводяться належним чином консультації із зацікавленими сторонами, не працюють ані з опозицією, ані із громадською думкою, може у підсумку зіграти проти влади, – застерігає експерт. – Варто лише згадати приклад із ухваленням Податкового кодексу. Адже відміну спрощеної системи оподаткування владі довелося поспішно скасовувати, щоб не мати важких політичних наслідків».

«Якби уряд більше уваги приділяв публічному обговоренню своїх рішень і забезпеченню їх широкої підтримки, це дозволяло б йому значно ефективніше їх виконувати», – підсумовує Максим Борода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG