Доступність посилання

ТОП новини

«Сімейні декларації» державних мужів


Члени сімей чиновників в Україні змушені будуть декларувати свої доходи. Про це заявив Президент Віктор Янукович в інтерв’ю одному з українських телеканалів. Але у законі з протидії корупції, який розглядає парламент, пункту про обов'язкове декларування доходів родичами держслужбовців немає. І деякі представники влади заявляють, що вимога заповнювати такі документи – обмеження прав людини. Тим часом у європейських державах таке декларування є нормою. Чи реально домогтися від українських чиновників, щоб їхні родичі декларували свої доходи?

За міжнародними рейтингами, Україна є однією із найбільш корумпованих держав світу. Наприклад, правозахисна організація «Транспаренсі інтернешнл» констатувала, що за рівнем корупції у державному секторі, Україна – на 134 місці у світі. Це явище в Україні набуло такого розмаху, що потрібні найрадикальніші заходи для подолання. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат від Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Володимир Стретович.

«Сьогодні, коли з кола осіб, які повинні декларувати свої доходи і видатки, виключені родичі, хоча законодавець, якщо він зацікавлений у тому, щоб боротьба з корупцією була, повинен був дати вичерпний перелік родичів, починаючи з дружини, дітей, батьків, рідних братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, а далі вже третє коло черги по успадкуванню, у нас так визначаються родичі, можна було б і забути, ця норма виключена. Тому що дуже успішним сьогодні є політик, який заробляє 28 тисяч гривень на рік, але разом з тим він літає на персональному вертольоті, має свою яхту, має ранчо, має в Монте-Карло свою квартиру, але все це, виявляється, є власністю його тещі. Тому це зроблено свідомо», – говорить Володимир Стретович.

Декларувати треба не лише доходи, але й витрати

В Україні, на жаль, поки що не досягли гідного рівня правової держави, в першу чергу рівності всіх перед законом незалежно від того, яку посаду обіймає чиновник. Це визнає депутат від Партії регіонів, колишній прем'єр-міністр, член Національного антикорупційного комітету Анатолій Кінах.

Дуже важливо запровадити в рамках закону те, чого не було в попередні роки. Мається на увазі декларування державними службовцями, особами, які підпадають під дію цього закону, не тільки своїх доходів, але й витрат. У тому числі йдеться про заборону мати родинні стосунки - це кумівство, це родичі і таке інше. Це брудна торгівля посадами, зазначає Анатолій Кінах.

«Ще в період президентства Кучми була затверджена програма боротьби з корупцією під назвою «Чисті руки». А потім десь через декілька місяців люди вже з гіркотою жартували, що програма «Чисті руки» перетворилася на програму «Бистрі ноги». Тому я впевнений, що ці питання треба вирішувати негайно. Вони, по суті, блокують наш розвиток, вони руйнують ментальність усіх, включаючи суспільство. І обов’язково при розгляді законопроекту в другому читанні, в цілому треба вводити норму обов’язкового декларування доходів, видатків родин тих державних службовців, які входять у сферу діяльності Закону «Про протидію корупції»», – наголосив Анатолій Кінах.

Хтось має контролювати правдивість декларацій

Українські чиновники зараз мусять декларувати доходи і витрати. Родичів це не стосується. І в цих деклараціях чиновників безліч брехні – дехто не вказує ані квартири, ані дивідендів, ані машини, ані гаража, ані грошей у банку… Якщо набуде чинності норма про декларації родичів, де гарантія, що й у цих звітах все писатимуть правдиво? Про це говорить політолог Володимир Фесенко.

«У чому проблема? У нас норми не працюють. Є купа законодавчих, навіть конституційних, норм, які відверто грубо порушуються. Свого часу Алькапоне не змогли захопити на якихось карних справах, на порушенні закону за його кримінальні злочини. Але до суду його притягли за те, що він не платив податки. У принципі на Заході (і в США, і в Європі) до цього ставляться дуже і дуже серйозно», – зауважив Володимир Фесенко.

Без створення спеціального підрозділу, який би в тому числі контролював правдивість декларації чиновників та їхніх родичів, не обійтися. На цьому наполягає депутат від Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Володимир Стретович. При цьому така інституція має отримати не лише відповідні повноваження, а й захист від тиску з боку можновладців.

«Ми доклали багато років для того, щоб об’єднати спецпідрозділи податкової міліції, СБУ, міліції загальної, прокуратури за наглядом для того, щоб створити спеціальний підрозділ. І це питання часу. Якщо такої інституції не буде створено з відповідним матеріальним, технічним забезпеченням і матеріальним забезпеченням тих, хто буде працювати, закритий орган, якого буде боятися кожен державний чиновник, що він проник у його життя. Ти пішов на державну службу? Вибач, ти пішов служити державі і її громадянам, тому підпишись, що ти не заперечуєш те, що ти будеш під моніторингом, говорячи словами «17 миттєвостей весни», «під ковпаком». Але не в Мюллера, а в Національного бюро розслідувань, назвімо це так. І тоді, повірте мені, це дасть результат», – сказав Володимир Стретович.

У країнах ЄС незаконно нажиті гроші практично неможливо витратити

У державах ЄС жорстко контролюють, скільки заробляють і скільки витрачають посадовці та їхні найближчі родичі. Як наслідок, чиновника, потенційного хабарника, зупиняє те, що незаконно нажиті гроші практично неможливо витратити, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

У країнах Західної Європи декларування усіх доходів стосується кожного громадянина, навіть якщо він безробітний. При цьому різниці немає, чи декларацію заповнює робітник-сантехнік, прем’єр-міністр, а чи члени їхніх родин. Усі дос’є без винятку раз або двічі на рік потрапляють на стіл податкового інспектора.

Масштаби корупції в Україні постійно зростають, зазначають експерти. Рівень тіньової економіки, за різними незалежними оцінками фахівців, сягає 60% від ВВП. У тіні залишаються десятки мільярдів доларів.

За всі роки незалежності України за корупційними справами не засудили жодного посадовця першого рангу. Максимально карали мерів невеликих міст. Історія екс-прем’єра Павла Лазаренка – окремий випадок, адже він дочекався судового вироку не в Україні.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG