Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці хочуть повернути Держкомпідприємництво


Київ – Ліквідація в рамках адміністративної реформи Державного комітету підприємництва – це найбільша втрата для бізнесу у 2010 році, заявляють у Спілці підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств. Ідею повернення до життя комітету з питань підприємництва підтримують і в інших організаціях, що об’єднують представників бізнесу. Натомість влада усю відповідальність за комунікацію з бізнесом поклала на Міністерство економічного розвитку, а зі створенням незалежного органу не поспішає.

Малий та середній бізнес в Україні остаточно позбавлений можливості вести діалог із регуляторними органами, каже виконувач обов’язків президента Спілки підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець. За його словами, нещодавно ліквідований Держкомпідприємництва виконував саме таку функцію.

Крім того, комітет хоч і був державний, але мав незалежний статус і міг захистити підприємців від свавілля чиновників інших відомств, запевнив він.

«Виникає дуже багато питань у суб’єктів, яких позбавляють ліцензій. Їм, по суті, немає куди звертатися. Нової експертно-апеляційної ради при Міністерстві з питань економічного розвитку не створено. Вони позбавляються ліцензії і не мають куди скаржитися. Це приклад дуже суттєвий тому, що багато суб’єктів потерпають від дій органів ліцензування», – каже Биковець.

Того діалогу з владою, що був за Кучми і Ющенка, нині немає – Кожевіна

Функції колишнього Держкомпідприємництва покладені на Міністерство економічного розвитку, а воно не зможе одночасно видавати регуляторні акти і захищати інтереси підприємців, нагадала президент Української асоціації бізнес-інкубаторів та інноваційних центрів Наталія Кожевіна. Тим часом влада ініціювала створення нового органу; утім, на сьогодні це лише ініціатива, відзначила вона.

Наталія Кожевіна заявила, що підприємці не миритимуться з переданням повноважень комітету Мінекономіки.

«Орган із питань малого бізнесу, якась рада створюється. Але того діалогу з владою, що ми мали і за Леоніда Кучми, і за Віктора Ющенка, немає. Адже можливість донесення інформації про наболілі питання підприємців все ж давала впевненість самим підприємцями і давала владі можливість замислитися та зрозуміти», – заявила Кожевіна.

Погіршення умов для підприємництва призведе до проблем – Кінах

Національна комісія з питань підприємництва має бути створена, вважає голова Української спілки промисловців і підприємців, народний депутат від Партії Регіонів Анатолій Кінах. Тим часом немає підстав стверджувати, що Міністерство економічного розвитку не впорається з функціями колишнього Держкомпідприємництва, вважає він.

«Стратегічна функція держави – у створенні сприятливих умов для самозайнятості громадян. Спроби ще і надалі погіршити умови для підприємницької діяльності можуть призвести до дуже серйозних і соціально-економічних, і суспільно-політичних проблем. Я маю надію, що гіркий досвід із Податковим кодексом дасть нам можливість уникнути таких ситуацій і міністерство не погіршить у цілому політику держави щодо розвитку підприємницької діяльності», – каже Кінах.

Представники ж бізнесу звернулися листом до Президента Віктора Януковича, в якому попросили повернути до життя Держкоміпідприємництва. Водночас вони наголосили, що це «тільки початок», і підтвердили свою готовність повернутися на Майдан.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG