Доступність посилання

ТОП новини

Стратегія перемоги – не працювати в Росії – виконавчий директор Hermitage Capital


Директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Броудер
Директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Броудер

Прага – Колишній найбільший інвестор в Росії, виконавчий директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Броудер закликає західних інвесторів не інвестувати в Росії допоки в цій країні не буде встановлено верховенство права. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що не залишить без покарання справу колишнього юриста фонду, 37-річного Сергія Магнітського, який помер унаслідок неодноразових відмов йому у медичній допомозі під час майже річного перебування в досудовому ув’язнені в Росії. Магнітський оприлюднив факти про ймовірну участь у незаконному привласненні 230 мільйонів доларів високопосадовців із Міністерства внутрішніх справ Росії та Податкового відомства цієї держави за наперед створеною злочинною схемою.

– Нинішнє українське керівництво намагається представити сучасну Росію як модель, зразок для наслідування для України. Ви працювали у Росії багато років, чи це є модель для наслідування?

– Я щиро сподіваюся, що Україна не піде шляхом Росії, бо в Росії відбувається експропріація, конфісковують майно у власника, а людей, які намагаються цьому завадити, садять до в’язниці. А уряд, здається, працює лише на своє власне збагачення. Звичайно, Україна має свої власні проблеми, але Росія дійшла до такої крайнощі, що наслідувати це просто страшно. Щодо України, то бував там кілька разів, але можливості в Росії були настільки великими, що не було сенсу починати роботу в Україні, де так само вільно трактують верховенство права, але де було набагато менше можливостей для заробляння грошей.

– Деякі люди досить цинічно зауважують, що можливості для заробляння грошей в Росії і зараз є настільки великими, що західні компанії готові миритися з відсутністю поваги до закону заради прибутків. Вони повертаються заради грошей навіть тоді, коли мають власний негативний досвід із російською владою, як це було нещодавно з британською компанією ВР.

– Думаю, що це не так. Якщо ви подивитесь на оцінку російського фондового ринку і порівняєте його з індійським, чи китайським, чи бразильським, то російський в порівнянні з ними недооцінений на 50%. Чому російський ринок дешевший? Тому що люди включають більші ризики в Росії, ніж ті, що є в Бразилії, в Китаї, чи в Індії. Це – не вигадка, бо ці оцінки випливають з особистого досвіду. Фінансові ринки мають дуже складні механізми оцінок, і вони кажуть, що російський ринок є наполовину гірший, ніж ці інші місця.

– Із Вашим нинішнім досвідом роботи в Росії, чи Ви можете сказати, яка стратегія може забезпечити перемогу на російському ринку?

– Стратегія перемоги – не працювати в Росії, допоки ці проблеми не будуть вирішені. Часто люди кажуть: о, це – страшна історія, але зі мною це не станеться. Кожна людина, з якою я зустрічався, мала в Росії якісь проблеми, у когось більші, у когось менші, але проблеми мали всі. І проблеми тепер збільшуються, бо гангстери в Росії вимагають дедалі більше грошей, і попросту відбирають у людей їхній бізнес. Тим, хто зараз думає про роботу в Росії, я б порадив подумати ще раз, бо на них може чекати, або фінансова халепа, або щось ще гірше.

– У випадку, коли страждає компанія, звинувачення висуваються проти конкретних людей, і вони потрапляють за ґрати, їх висилають з країни, вони можуть бути вбиті. У багатьох випадках західні компанії покидали своїх працівників напризволяще. Чому Ви прийняли справу Сергія Магнітського так близько до серця?

– Пан Магнітський був хороброю людиною, який не зробив нічого поганого. Він був невинуватий, він лише робив свою роботу. Роблячи свою роботу, він розкрив жахливий злочин. Розкривши його, він зробив те, що має зробити добрий громадянин: він свідчив проти тих людей, які скоїли цей злочин. Через це ці люди його заарештували і піддавали тортурам. Але навіть незважаючи на фізичний біль, який він відчував, він не підписав фальшивих свідчень і зберіг до кінця свою цілісність. Його історія настільки вплинула на мене, що не можу не зробити все для того, щоб кожна людина, яка винна у його смерті, сильно пошкодувала про це. Я хочу зробити так, щоб загибель Сергій не була даремною. Я хочу, щоб його смерть принесла надію іншим людям, що за погані вчинки отримують покарання. І щоб, люди, які зараз опинилися в такій ситуації, як Сергій, мали надію.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG