Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада продовжила президентський термін Януковича


Київ – Верховна Рада внесла зміни до Конституції України щодо призначення дат наступних виборів Президента та парламенту. Рішення підтримало 310 депутатів. Водночас, опозиція заявила про порушення норм Основного закону під час голосування. Відтак, представники БЮТ-«Батьківщини» мають намір звертатимуться до Конституційного Суду.

Згідно зі змінами до Конституції, ухваленими Верховною Радою, чергові парламентські вибори відбудуться у жовтні 2012 року, а президентські – у березні 2015 року. При визначенні дат виходили з того, що змінами до Основного закону встановлюється 5-річний термін повноважень глави держави, парламенту, Верховної Ради Криму, депутатів місцевих рад всіх рівнів і сільських, селищних та міських голів, пояснив заступник голови Верховної Ради, комуніст Адам Мартинюк.

«Уніфікують строки повноважень Президента України, народних депутатів, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Для всіх встановлюється п’ятирічний строк. Змінюються строки проведення виборів. Зокрема, пропонується чергові вибори Верховної Ради проводити в останню неділю жовтня п’ятого року її повноважень Чергові вибори Президента пропонується проводити в останню неділю березня п’ятого року його повноважень», – заявив віце-спікер.

Або зміни до Конституції, або парламентські вибори – Литвин

За словами представників опозиції, проект змін до Конституції, ще з ранку першого дня восьмої сесії не мав достатньої для ухвалення підтримки серед депутатів. Адже в цілому зміни до Основного закону мають ухвалюватися не менш ніж трьомастами голосами. Утім, «наполеглива агітація» дала свої результати.

Свої аргументи на користь проекту навів і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Поспішаю заспокоїти. Якщо, борони Боже, Верховна Рада не ухвалить рішення, то вибори будуть у березні, але, за законом новим і дуже цікавим. Тому будьте всі спокійні у цьому плані», – зауважив він.

Зміни до Конституції ухвалили з порушенням самої Конституції – Соболєв

Зрештою «за» проголосували 310 депутатів. Зокрема, 41 член фракції НУНС та 7 депутатів від БЮТ-«Батьківщини». Останніх майже одразу виключили з фракції. Утім, це вже не впливає на результат роботи парламенту, як і не впливає на позицію БЮТ-«Батьківщини», де вважають, що рішення щодо змін до Конституції було ухвалене з порушенням самої Конституції, заявив заступник голови цієї фракції Сергій Соболєв.

«Це вже в черговий раз, коли парламент, голосуючи за Конституцію, порушує саму Конституцію. Принаймні, 25 осіб, які «натиснули» кнопки «за», не були присутні у сесійній залі. Ми оголосили всіх відсутніх, але, на жаль, голосування відбулося в пряме порушення, навіть, не регламенту, а Конституції», – наголосив Соболєв.

За його словами, відповідні зміни до Конституції «лише врятували ту більшість, яка є, від реальної оцінки, яку б виставив український народ на виборах». Крім того, за словами бютівця, відповідним рішенням суттєво збільшені повноваження Президента через додання додаткового часу до його правління.

Таку Верховну Раду краще розпустити – Матвієнко

Депутат від БЮТ Сергій Сас із трибуни Верховної Ради заявив, що є всі підстави для звернення до Конституційного Суду з цього приводу. А народний депутат від НУНС Анатолій Матвієнко вважає, що є причини і для розпуску парламенту.

«Це ні що інше, як демонстрація того, що з опалу, навіть, не думаючи що ми робимо – виконуємо функції, які нам нав’язують з Банкової. А далі все відбувається за сценарієм, що нами не пишеться. А тому Верховна Рада, яка не виконує своїх функцій, не має права бути Верховною Радою. Вона має бути розпущена» – наголосив Матвієнко.

До внесення змін, виходячи з норм Конституції 1996 року, чергові парламентські вибори повинні були відбутися у березні 2011 року, а вибори Президента у жовтні 2014-го. Відповідно до Основного закону в редакції 1996 року, парламент обирався на 4 роки, а глава держави на 5 років.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG