Доступність посилання

ТОП новини

Влада Криму нарешті береться вирішувати земельні проблеми репатріантів


Сімферополь, – Цього тижня тут розпочинає роботу створена 31 січня Радою міністрів автономії спеціальна урядова комісія з довгою назвою – «Комісія з вирішення питань, пов’язаних зі звільненням самовільно зайнятих земель і надання депортованим та іншим громадянам земельних ділянок для спорудження та обслуговування житлових будинків у Сімферополі і Сімферопольському районі». Перше її робоче, після організаційного, засідання проходить у понеділок і в ньому беруть участь керівники кримського уряду та Меджлісу кримськотатарського народу.

За словами першого заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова, попередні кримські уряди напрацювали низку пропозицій і зараз урядовці до них повертаються. Тож цього разу комісія розглядає ситуації на конкретних масивах і конкретні пропозиції з розселення людей та ліквідації самозахоплень.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
висловив Радіо Свобода сподівання, що за такого бажання, яке останнім часом демонструє прем’єр-міністр Криму Василь Джарти, вдасться значно посунутися у розв’язанні земельної проблеми у Сімферопольській зоні і на підставі цього позитивного досвіду перейти до інших регіонів автономії.

Разом з тим, вважає цей керівник Меджлісу, незабаром актуальною стане ще одна проблема – у місцях депортації, за даними тоді ще прем’єр-міністра України Віктора Януковича, оприлюдненими 2004 року, продовжує перебувати близько 100 тисяч кримських татар, більшість з яких хочуть повернутися на батьківщину. Рефат Чубаров переконаний, що вже зараз треба думати про резервування землі для майбутніх репатріантів, інакше згодом постане тема нового самовільного зайняття землі.

Земельна ситуація залишається непростою в Криму останні чверть століття. Її гострота пов’язана з двома факторами – високою цінністю і вартістю землі у багатьох регіонах Криму й проблемою повернення землі репатріантам – кримським татарам, в яких цю землю відібрали під час депортації 1949 року.

«Самозахоплення» чи «самоповернення»?

З початку репатріації кримських татар на межі 80-90 років минулого століття влада Криму відмовляла раніше депортованим у виділенні земельних ділянок і ті були змушені займати їх самовільно, називаючи цей процес «самоповерненням землі». Згодом влада погоджувалася узаконити самозахоплення, але виникали нові, оскільки процес репатріації тривав, а влада і далі офіційно землю не виділяла.

Зараз в Криму, за даними мас-медій, під самозахопленнями перебуває близько 3 тисяч гектарів землі, з них половина – в Сімферополі і Сімферопольському районі. Тут, за повідомленням Рефата Чубарова, на самозайнятих ділянках перебуває близько 15 тисяч осіб, з яких одна третина – не кримські татари.

Кілька тижнів тому кримський прем’єр Василь Джарти у відкритому листі до лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва закликав негайно звільнити самозайняті землі і пригрозив застосувати силу для їхньої ліквідації. Мустафа Джемілєв відхилив цю вимогу і заявив про загрозу кровопролиття у випадку застосування сили щодо репатріантів.

Після резонансу у пресі, в тому числі закордонній, кримська влада погодилася на діалог з Меджісом і результатом зустрічі Мустафи Джемілєва з Василем Джарти стало створення згаданої урядової комісії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG