Доступність посилання

ТОП новини

Британський театр Royal Court шукає українські таланти


Київ – Британський театр Royal Court розпочинає в Україні новий драматургічний проект: серію семінарів, майстер-класів та роботу з найкращими драматургами країни. Ініціаторами ідеї, крім лондонського театру, є також Британська Рада в Україні та київський Центр Леся Курбаса. Найкращі п’єси будуть поставлені українськими режисерами на головній сцені Royal Court у Лондоні, найталановитіші мають шанс пробитись до американського Бродвею. Про це у Києві на відкритті проекті розповіла керівник міжнародних програм театру Еліз Доджсон.

Завісу піднято: герої п’єси Наталі Ворожбит «Хроніка сім’ї Хаменка» англійською мовою закохуються, розчаровуються у коханні, сваряться, одним словом – живуть повсякденним українським життям. І проходить це життя на сцені одного з найстаріших британських театрів – Royal Court, з яким пов’язані імена Бернарда Шоу та Самюеля Бекета.

Український драматург Наталія Ворожбит вже має досвід співпраці з англійським театром Royal Court. Вона каже, що постановка у цьому театрі – величезний стимул для розвитку творчості: «Там дуже високий професійний рівень! Ставлення до драматурга зовсім інше, ніж в Україні: почуваєш себе майже головною дійовою особою процесу. Це дуже приємно, і це чудовий досвід!».

Взагалі, уже понад 15 років Royal Court відбирає найцікавіші п’єси іноземних драматургів для постановки на своїй сцені.

Так, минулого року театр отримав три тисячі сценаріїв та п’єс з різних куточків світу, і команді перекладачів з Royal Court довелося добряче попрацювати, адже мова постановок англійська, а мова проекту довільна для драматургів.

Українські таланти на британській сцені

До України театр приїхав лише тепер, однак керівник міжнародного відділу театру Еліз Доджсон впевнена, що тут неоране поле талановитих творчих людей, що готові писати якісні нові п’єси.

«Оригінальні, провокативні роботи, такі, що змушують замислитись, – те, чого ми чекаємо від українських драматургів. Нам потрібні такі п’єси, які дадуть відповіді на два запитання: хто ми є? Яку роль ми виконуємо у світі?», – каже Еліз Доджсон.

Україна має унікальну історію автентичної драми, цікавих сучасних авторів, тож на проект чекає успіх, – впевнена Еліз Доджсон. До речі, символічним знаком вона називає відкриття проекту в Україні напередодні 140-річчя від дня народження української письменниці та авторки драматичних творів світового рівня – Лесі Українки. Про це говорила і керівник Центру Курбаса Неля Корнієнко: «Леся Українка, Лесь Курбас – це ті, хто вписав українську сторінку у світову драматургію та історію театру. Наш проект з Royal Court допоможе знайти нових геніїв української драматургії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG