Доступність посилання

ТОП новини

«Режимний об’єкт»: польського журналіста змусили знищити фотографії метро


Харків – Український оргкомітет із підготовки Євро-2012 в Україні має намір ініціювати скасування заборони на фото- та відеозйомку у метрополітені. Про це повідомив директор турніру в Україні Маркіян Лубківський. Питання постало після того, як у Харкові охорона підземки затримала польського журналіста і змусила його знищити зроблені знімки, пояснивши, що метро в Україні і досі є «режимним об’єктом». В оргкомітеті Євро-2012 побоюються, що такі «рудименти» минулого назавжди відлякають туристів від України.

Журналіст польського радіо Пйотр Поґожельський приїхав до Харкова, щоб висвітлити роботу з підготовки до Євро-2012. У метро на станції «Спортивна» він вирішив зробити кілька фото для сайту радіостанції. Але всі їх довелося знищити – такою була вимога міліції, куди журналіста запросила охорона підземки.

«Почав робити фотографії… Підійшов охоронець метро, звернувся до мене на «ти», почав питати: «що ти тут робиш?» Доволі грубо. Спитав, чи є в мене дозвіл, я сказав, що ні. Він сказав іти з ним до дільничного. Той виявився культурнішим, але теж сказав, що знімати в метро не можна, що це режимний об’єкт. Попросив знищити фото, я знищив», – розповів Поґожельський.

Журналіст каже, що за п’ять років висвітлення подій в Україні з таким зустрічається вперше. Кілька днів тому, пригадує Поґожельський, він робив знімки залізничних колій у Львові і жодних проблем із цим не мав. Тим більше, як каже, не існує заборони на зйомку в метро у Польщі.

І досі стратегічний об’єкт чи «рудимент минулого»?

Метрополітен, як і залізниця, в Україні ще з радянських часів є «режимними об’єктами». У правилах користування харківською підземкою мовиться: пасажирам заборонено «здійснювати кіно- та відеозйомки без письмового дозволу адміністрації метрополітену».

Таку заборону директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський вважає «рудиментом минулого, з яким важко боротися».

«Мене, наприклад, затримували у Львівському аеропорті, коли я фотографував. Охоронець намагався вихопити фотоапарат. Але я собі чомусь згадав, як я за два дні перед тим перебував у віденському аеропорті і японські туристи вже перед заходом у літак фотографували і літак, і злітно-посадкову смугу, і всі «стратегічні об’єкти», і ніхто не намагався заборонити їм зйомку. Очевидно, це є рудименти минулого. А якщо наші гості стикатимуться з такими проблемами, то ясна річ, що до нас потім уже ніхто не приїде», – сказав Маркіян Лубківський.

Питання фото- та відеозйомки в метро, за словами Лубківського, незабаром стане предметом обговорення і з харківської владою, і з урядовцями.

Не радянські директиви, а наказ Мінтрансу

Тим часом заступник генерального директора харківського метрополітену з експлуатації Анатолій Однорогов повідомив Радіо Свобода, що скасування заборони на зйомку не є компетенцією міської влади.

Підземка керується наказом Міністерства транспорту і зв’язку від 2004 року, а зовсім не радянськими директивами.

За порушення правил передбачено штраф, який платитимуть також іноземні гості, якщо фотографуватимуть у метро і будуть помічені охороною.

Письмову ж заявку з проханням про дозвіл на зйомку, як запевняє Анатолій Однорогов, керівництво підземки розглядає досить швидко – впродовж дня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG