Доступність посилання

ТОП новини

Російський шпигун втікав із Москви через Україну (світова преса)


Прага – Оглядачі вважають, що Польща з початком головування в ЄС 1 липня 2011 року «бере на себе дуже дражливу місію», бо мусить не лише прикладати чимало зусиль для подолання фінансової кризи в Європі, а й виступати в ролі адвоката європейських сусідів. Тим часом деякі експерти запитують, чи брала Україна участь у зриві переговорів із придністровського врегулювання. Газети також пишуть, що російський подвійний агент свого часу втік із Москви через Україну. Деякі видання прогнозують нові угоди Росії з Україною щодо модернізації російського флоту в Севастополі і навіть розміщення там нового авіаносця з Франції «Містраль», що його Москва купує у французів.

Австрійська «Ді Прессе» пише про перспективи головування Польщі в ЄС із 1 липня до 31 грудня 2011 року і зауважує, що «Варшава намагатиметься показати себе у цій ролі як сильний дійовий та владний фактор». На відміну від попереднього головуючого – Угорщини, 38-мільйонна Польща, на думку видання з Відня, становить собою державу вищої вагової категорії і не має проблем із ромами чи з явним націоналізмом. Польські політики кажуть, що вони вже два роки готуються до цього головування і сподіваються досягти у цей період загальноєвропейських успіхів. Мається на увазі підготовка до вдалого проведення спільно з Україною чемпіонату Європи з футболу 2012 року, кроки зі зміцнення фінансового становища ЄС і порятунку Греції, коли самі поляки планують перейти на євро лише у 2015 році. Польські політики також розкутіше, аніж, наприклад, Німеччина чи Австрія, дивляться на проблему розширення ЄС. Тому Варшава планує бути своєрідним адвокатом, як пише «Ді Прессе», для українців і турків. І це не зважаючи на те, як жартує газета з Відня, що колись поляки спільно з українцями били турків під Віднем у 1683 році.

Молдовське видання «Омеґа» інформує, що 21 червня в Москві відбулися консультації учасників переговорного процесу з придністровського урегулювання: «Очікувалося, що тут відбудеться відновлення переговорів у форматі «5+2». Зустріч завершилася безрезультатно». Одним із учасників цього формату є Україна. Видання також розповідає про деталі, мовляв, «наперед організованого» дипломатичного скандалу в Кишиневі в російському посольстві до Дня Росії, коли посол Москви Валерій Кузьмін у присутності дипломатів Заходу надав слово «главі придністровської дипломатії»… У відповідь на це представники Молдови, США, ЄС, ОБСЄ покинули посольство Росії. Про дії представників України тут нічого не сказано, хоча вони були при цьому присутні.

Низка впливових європейських та американських газет, зокрема «Дейлі Телеґраф» і «Вашингтон Пост», висвітлюють деталі заочного судового процесу у Москві над подвійним агентом з Росії полковником Олександром Потєєвим, якого російський суд звинуватив у зраді через «видачу» американцям імен щонайменше 10 російських агентів у США і заочно засудив Потєєва до 25 років ув’язнення. Хоча, як інформують газети, нібито навздогін за Потєєвим, який утік до США, з Москви вже вирушив професійний убивця. Газети також повідомляють про деталі втечі Потєєва до США, коли той поінформував керівництво в Москві про необхідність поїздки до Одеси, де має нібито коханку, яка збирається народжувати. А на шляху до Одеси Потєєв зробив у Білорусі паспорт на інше ім’я та поїздом дістався до Західної України, і вже звідти – до Німеччини. Потєєв був донедавна одним із керівників Служби зовнішньої розвідки Росії.

Московська «Нєзавісімая газета» інформує про кадрові перестановки Кремля в командуванні російського Чорноморського флоту в Севастополі, що, на думку видання, викликано підготовкою Медведєвим і Януковичем якісно нового етапу співпраці між Москвою та Києвом і бажанням Росії радикально модернізувати свій флот в Севастополі. Йдеться навіть нібито про розміщення в Севастополі французького авіаносця «Містраль», що його Росія купує у Франції. Російські суднобудівники вже нібито будують для Росії та її флоту в Севастополі три підводні човни та два артилерійські кораблі. Що буде мати з цього Україна? Про це у статті фактично нічого не сказано.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG