Доступність посилання

ТОП новини

Генерала Младича вивели із залу Гаазького трибуналу


Ратко Младич у Міжнародному трибуналу в Гаазі
Ратко Младич у Міжнародному трибуналу в Гаазі

Белград – Ратко Младич, колишній командувач військ боснійських сербів, у понеділок вдруге опинився у залі засідань Міжнародного трибуналу в Гаазі. Однак невдовзі суддя Альфонс Орі наказав вивести підсудного із залу, оскільки генерал постійно перебивав слухання в його справі.

Сербські національні телевізійні канали передали знімки із Гааги без коментарів. Адже в Сербії всі знають, що колишній генерал – особа з якою не можна, так би мовити, «по-людськи розмовляти». Як зауважують оглядачі, він самолюбний, норовистий, позбавлений гуманних почуттів, сповнений ненависті до всіх, крім найближчих родичів. У час війни його боялися навіть найближчі співробітники. А після кількох років переховування він став ще більшим людиноненависником.

У Младича був інсульт, так що тільки лікарі, зокрема психіатри, можуть із певністю говорити про стан його здоров’я.

Однак слід сказати, що він так зухвало, як і сьогодні перед суддями, поводився 20 років тому перед телевізійними камерами і міжнародними переговірниками.

Суддя Альфонс Орі

Після кількох безглуздих та образливих речень генерала Младича суддя Альфонс Орі сказав: «Суд наказує, щоб видалили Вас із судового залу. Прошу працівників безпеки вивести пана Младича».

Ратка Младича заарештували наприкінці травня. Він досі не визначився щодо обвинувачень, які висунуті проти нього. Младич у понеділок відмовився зробити заяву, у якій йому належало визнати або відхилити висунуті проти нього звинувачення. А обвинувачують його в геноциді, злочинах проти людяності та злочинах проти законів і звичаїв війни.

Сили генерала Младича упродовж тисячі днів – від 1992-го до 1995 року – тримали в облозі й обстрілювали Сараєво. За даними Міжнародного Червоного хреста, вони в липні 1995 року розстріляли приблизно 8 тисяч босняків-мусульман із містечка Сребрениці.

Фікрет Ґрабовіца, батько 11-літньої дівчинки, котра загинула під час сербських обстрілювань Сараєва, зауважує: «Упродовж минулих 20 років тривала боротьба між правдою і брехнею, між справедливістю і несправедливістю. Ми хочемо лише правди і справедливості. Оскільки нарешті заарештовані усі відповідальні за злочини, наразі створені умови для кращого життя майбутніх поколінь».

Обвинувачений намагається затягувати процес – оглядачі

Белградські оглядачі зазначають, що процес затягували всі обвинувачені, починаючи від колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича, який помер у гаазькій в’язниці. Тому вони припускають, що й Младич використає всі можливості для сповільнення процесу. Він, скажімо, вимагає, щоб захищав його адвокат, який не володіє англійською мовою, хоча правилами Трибуналу така можливість не передбачена.

Свого часу судові процеси Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії привертали велику увагу громадян Сербії. Але настрої змінилися. У понеділок увечері тисячі громадян зібралися в центрі Белграда, щоб вітати Новака Джоковича, переможця Вімблдонського тенісного турніру. Популярний Ноле після перемоги очолив новий рейтинг Асоціації тенісистів-професіоналів, випередивши в цьому списку іспанця Рафаеля Надаля. Нинішнє молоде покоління сербів має нового героя і не цікавиться тим, ким у Сербії захоплювалися 20 років тому.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG