Доступність посилання

ТОП новини

Європейці залежні від інтернету. А українці?


Понад половина британців відчуває сум і навіть розпач, коли не має доступу в інтернет, а 40% громадян країни почуваються самотніми. Такими є результати дослідження компанії Intersperience, в якому респондентам запропонували провести один день без доступу до мережі, повідомляє видання Daily Mail. Кількість українців, що мають доступ до інтернету, стрімко зростає, тож спробуймо з’ясувати, чи вони також стають залежними від інтернету.

Згідно з результатами опитування, більшість британців непокояться, якщо позбавлені можливості користуватися інтернетом, навіть на достатньо короткий проміжок часу. 53% опитаних засмучуються, коли втрачають доступ до інтернету. Фахівці вважають, що це дослідження показало, наскільки сучасна людина не уявляє свого життя без цифрових технологій.

Інтернет компенсує самотність мешканців західних країн, які набагато більш індивідуалізовані, ніж слов’яни. Українці простіші в комунікації і менше дотримуються соціальних умовностей, тому в нашій країні емоційно залежних від інтернету набагато менше, ніж в європейських, вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

«Ця залежність, якщо й існує, це дуже невеликий відсоток, переважно молодих людей. Оскільки вони мають великий об’єм інформації, який дістають виключно з інтернету, і розуміють його конкурентні переваги, то якщо вони не мають доступу до цього, відчувають себе самотніми. Але враховуючи кількість населення в Україні, переваги телебачення над інтернетом у масовій комунікації, – таких проблем у нас немає. Можливо, з’являться років через 50», – сказав Олег Покальчук.

Зростає кількість людей, які постійно перебувають онлайн

Кількість користувачів інтернетом у Великобританії складає 80% від усього населення. В Україні ж мережею користується близько 30%, тому, звичайно, інтернет-залежних у ній менше. Однак тенденції серед тих, хто користується мережею у всьому світі, схожі, говорить експерт із новітніх комунікацій Олександр Щербаков.

«Напевне, немає ніяких національних особливостей. Тут, найімовірніше, просто психологічна механіка використання інтернету впливає. Звичайно, якщо цілий день сидіти в мережі й спілкуватися зі знайомими через електронні засоби комунікації, ті ж соціальні мережі, то це затягує», – зазначив Олександр Щербаков.

Однак у мережу йдуть не лише за спілкуванням, а й за інформацією, продовжує експерт. У всьому світі зростає кількість людей, які постійно перебувають онлайн. Допомагають цьому ноутбуки і смартфони з доступом до мережі.

«Залежність від інтернету в інформаційному аспекті залежить від швидкості й легкості доступу до інформації. Якщо ти звикаєш швидко знаходити інформацію в мережі, то вже набагато складніше подзвонити знайомому або експертові, тим більше зайти у бібліотеку, взяти якісь підручники. Так само ти не будеш відкривати якусь енциклопедію, якщо в тебе є Google», – зауважив Олександр Щербаков.

Киянин Юрій визнає себе залежним від інформації. У нього в руках постійно є телефон із доступом до мережі. Хлопцеві важко не піддатися спокусі перевірити пошту чи переглянути новини.

«Стаєш дуже залежним від інформації, її постійно не вистачає. Щоб задовольнити цю потребу, дістаєш мобілку – читаєш новини, заходиш у соціальні мережі. Коли вимикають інтернет у мобілці, то почуваєшся ніби без рук. Адже постійно виникають, зокрема під час бесіди, якісь питання (глобальні чи просто визначення якогось слова), а за допомогою мобілки, підключеної до інтернету, можна отримати будь-яку інформацію в будь-якому місці за півхвилини. До речі, 10 варіантів відповідей на будь-які питання», – розповів Юрій.

Психологія віртуальної залежності

Якщо денна норма перебування в інтернеті понад 5 годин і більшість цього часу використовується не для роботи, то вже можна говорити про залежність, зазначають фахівці.

Психологи вважають, що віртуальному спілкуванню віддають перевагу невпевнені в собі, сором’язливі люди, яким важко контактувати з іншими віч-на-віч. Нерідко вони відчувають самотність, відчуженість, їм здається, що довколишні їх не розуміють, говорить психолог Олена Ліщинська.

«Якщо людина ігнорує нормальні потреби та інтереси, які в неї були, і проводить час в інтернеті, це симптоми залежності від мережі, – каже психолог. – Наприклад, коли людина вчасно не їсть, не зважає на стосунки із коханим, з коханою, з друзями, якщо в неї порушується соціальна адаптація, з’являється відчуття, що немає куди себе подіти, бо не працює якась улюблена штука, перевіряє пошту до нескінченності, тоді ми можемо говорити про інтернет-залежність».

Сучасній молодій людині треба пам’ятати що хоча інтернет і вирішує багато проблем, але тіло вимагає фізичних навантажень, наголошує психолог Олена Ліщинська. «Якщо людина психічно здорова, в неї вольова і емоційна регуляція на місці, то просто достатньо розуміти, що абсолютизація будь-якої форми діяльності може привести до якихось негативних наслідків, в тому числі й інтернет. Треба свій день регулювати. І виділити таку функцію, як спостерігач, контролер, тайм-менеджер», – радить психолог.

У світі існують центри допомоги людям, які страждають на інтернет-залежність. Вчені навіть розробили тест, який визначає ступінь ризику пацієнтів. Ось які питання він, зокрема, містить:
  1. Чи ви помічаєте, що проводите в онлайні більше часу, ніж мали намір?
  2. Чи нехтуєте домашніми справами, спілкуванням з друзями та родиною, сном, щоб якомога довше побути в мережі?
  3. Чи відзначаєте, що перестали робити успіхи в навчанні або роботі, тому що занадто багато часу проводите в мережі?
  4. Чи перевіряєте електронну пошту раніше, ніж зробите щось інше, необхідніше?
  5. Чи відчуваєте, що життя без інтернету нудне, порожнє й безрадісне?
Якщо ви відповідаєте «так» на більшість цих питань, подумайте про те, щоб зменшити перебування в інтернеті. Інакше надалі вам може знадобитися допомога психотерапевта.

7 років тому в сусідній Польщі інтернет-залежність внесли у список психічних хвороб. Причиною стала резонансна історія, що сколихнула польське суспільство: лікарям довелося шпиталізувати цілу сім’ю, в якій інтернет-залежними були мати і її троє дітей-підлітків. В Україні поки що таку залежність хворобою на офіційному рівні не вважають.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG