Доступність посилання

ТОП новини

Злочини комунізму проти людства: міжнародний проект в Україні


Йосип Зісельс
Йосип Зісельс

Київ – Конгрес національних громад України розпочав втілення резолюцій і заяв Ради Європи, ОБСЄ та Європарламенту, які прирівняли злочини комунізму до злочинів тоталітаризму. З ініціативи Конгресу в Україні збиратимуть доказову базу на злочини, здійснені у колишньому СРСР проти окремих народів та релігійних конфесій. Цю ідею підтримують представники політичних сил та громадськість Євросоюзу.

Ініціатива зібрати свідчення належить Конгресові національних громад України, точніше – його президентові, політв’язню радянських часів, громадському діячеві Йосипу Зісельсові. Він вважає, що тоталітарна комуністична система заслуговує на міжнародний суд.

Але для належного судового процесу потрібна доказова база, свідчення потерпілих. Тож з ініціативи Конгресу національних громад волонтери збирають по Україні свідчення і окремих осіб, і певних верст населення, які потерпіли від репресій у радянську добу.

За словами Зісельса, отримана інформація розміщується на шпальтах тижневика «Форум націй».

«Я звернувся до редакції з проханням ввести розділ «Злочини комунізму», а оскільки цих злочинів безліч, то хотілося б структурувати ці матеріали. Наприклад, проти певних етнічних груп (проти кримських татарів, чеченців, була й єврейська проблема в останні роки сталінізму), злочини проти певних релігійних, конфесійних груп (проти греко-католиків та інших). Відзначу, що ми не обмежуємось Україною, адже постраждали під час тоталітаризму і громадяни інших радянських республік та країн «соціалістичного табору», – сказав він.

Час злочину: ХХ століття, тоталітарні комуністичні режими

Після підготовки та аналізу отриманих свідчень розпочнеться другий етап проекту, розповів Зісельс. Його завдання – підключити представників сусідніх із Україною держав, де комуністичний режим залишив трагічні наслідки.

Допоки не покарано винних у знищенні етнічних та релігійних груп, соціальних прошарків (чи то селян у роки Голодомору, чи інтелектуалів), Україна ментально залишається у комунізмі і не може рухатись у напрямку демократичної європейської спільноти, додає Йосип Зісельс.

«Для мене одна з невирішених проблем нашого минулого і сьогодення – це відносини націй, народів колишнього СРСР із комунізмом. Адже у кожній із націй були кати та їхні жертви, були люди, які, потерпаючи від тоталітаризму, тим не менше щиро вірили у комунізм. Я відсидів у таборах, знаю, що серед в’язнів сумління вистачало тих, хто хотів не зруйнувати тоталітарний лад, а зробити його, сказати б, гуманнішим, що у принципі неможливо, згідно з історичним європейським досвідом. Вважаю, що багатьом із нас, громадян України, є що сказати з цього приводу, сказати правду про радянську добу – це наш борг перед суспільством», – наголошує Зісельс.

Від суду над нацизмом до суду над комунізмом

Покарати злочини тоталітарних режимів двадцятого століття – завдання усієї європейської спільноти, впевнений він. На думку Йосипа Зісельса, політичні партії та громадськість України, які називають себе антикомуністами, повинні знайти можливість надати правову оцінку комунізмові. Готувати ж докази проти комунізму, каже він повинні професійні адвокати, які і виступлять із часом на міжнародному суді як обвинувачі.

Після Нюрнберзького процесу над нацизмом, після покарань Гаазьким трибуналом винних у воєнних та етнічних злочинах на Балканах час належним чином оцінити злочини, скоєні комунізмом, вважає громадський діяч, історик із Нідерландів Віллен Боргаартс.

«Працювати разом (українцям та європейцям) над підготовкою суду проти комунізму – один із реальних кроків, які Україна може здійснити на шляху євроінтеграції. Вочевидь, Україна свого часу допустилася помилки: проголосила незалежність від СРСР і не проголосила комунізм поза законом. Нині говорити про люстрацію запізно. Але зібрати та оприлюднити інформацію про діяльність комунізму проти людства – одна з можливостей виховати стійке несприйняття до проявів тоталітаризму у суспільстві», – каже нідерландський історик.

За інформацією Конгресу національних громад, пересічні українці охоче діляться відомостями про злочини, здійснені комуністичним режимом на теренах колишнього Радянського Союзу. А отже, якщо справа дійде до суду над комунізмом, одна лише Україна зможе надати сотні томів свідчень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG