Доступність посилання

ТОП новини

Британія віддаляється від запровадження євро


Лондон – Через проблеми єврозони у Великій Британії посилюються позиції євроскептиків. Опоненти тіснішої інтеграції з ЄС стверджують, що вони передбачали проблеми європейського монетарного союзу. Але навіть вони визнають важливість Євросоюзу для Британії і кажуть лише про потребу послаблення політичних зв’язків з Європою при обов’язковому збереженні торговельно-економічних стосунків.

Активіст Консервативної партії депутат британського парламенту Марк Прітчард виступив з ініціативою проведення референдуму щодо доцільності подальшого перебування країни в ЄС на теперішніх умовах. Однодумці пана Прітчарда кажуть, що торговельний союз із Європою потрібен, але політичний – шкідливий.

Євроскептики в британському політикумі гучні, але не визначають курсу країни. Референдум щодо членства в ЄС зараз малоймовірний.

Проте антиєвропейські випади дуже дратують партію Ліберальних демократів, яка опинилася в ролі молодшого партнера в урядовій коаліції з консерваторами.

Лідер ліберальних демократів Нік Клеґґ, який зараз є заступником консервативного прем’єр-міністра Дейвіда Камерона, змушений стримуватися.

«Нагальне питання в тому, яку роль можемо відіграти ми, щоб допомогти єврозоні уникнути заглиблення у безлад. Як сприяти стабільності, яка потрібна для створення робочих місць у єврозоні, але також і у Сполученому Королівстві? Стабільна, здорова єврозона має величезне значення для Сполученого Королівства», – наголошує лідер ліберальних демократів.

Розбиті мрії євро ентузіастів

Навіть Нік Клеґґ був змушений визнати минулого тижня, що Британія не наближається, а віддаляється від можливого запровадження у себе грошової одиниці євро. За час моєї політичної кар’єри, – визнав він,– цього, на жаль, не станеться».

Вступ до європейського монетарного союзу був мрією одного з найуспішніших британських прем’єр-міністрів сучасності Тоні Блера. Але й він у найкращі часи не міг дозволити собі проголосити це гасло офіційним завданням свого уряду.

Тоні Блер та його соратники чекали сприятливіших часів. Натомість для євро часи настали гірші.

Чинний прем’єр-міністр Дейвід Камерон не належить до гучних євроскептиків. Він прагматик і дуже вправний політик, який не візьметься за крайні гасла. Його нещодавня промова у канадському парламенті була переповнена наголошуванням на тому, що проблеми Європи не ізольовані, що економіки усього світу взаємозалежні.

Проте політичні аналітики у Лондоні звернули увагу на те, що Камерон, висловлюючись про європейські справи і проблеми єврозони, говорить, як стороння людина. Як представник країни, котра пов’язана з європейськими проблемами, але, яка не є причиною чи ключовою частиною тих проблем.

Наголошуючи на відстороненості Лондона, Дейвід Камерон підписав із керівниками Канади, Австралії, Південної Кореї листа із закликом до лідерів країн єврозони поспішити з рішучими діями для порятунку тієї частини міжнародної фінансової системи, за яку відповідають європейці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG