Доступність посилання

ТОП новини

Україна багата на «соціальний капітал»


Вашингтон – Вже кілька років лондонський інститут «Леґатум» розробляє так званий індекс добробуту. Норвегія та Данія залишаються лідерами цього індексу вже два роки поспіль. Великобританія два роки поспіль посідає 13-е місце. Уперше Сполучені Штати впали нижче від Китаю в економічній складовій цього індексу. А де ж в ньому Україна?

Цього року Україна посідає 74-е місце в індексі добробуту інституту «Леґатум». Минулого року Україна була на 69-й позиції. Росія є на 59-му місці, Узбекистан на 65-му, Молдова перебуває на 5 сходинок за Україною – на 79-му місці. Це дослідження залучає 110 країн світу, воно вимірює глобальне процвітання та якість життя.

Україна втратила 5 позицій, зокрема, тому, що за останній рік вона перестала бути вільною країною, каже аналітик центру «Леґатум» Нейтен Ґеймстер. Рівень волі і свободи в країнах, який щороку вимірює правозахисний американський центр «Дім Свободи», в останньому своєму звіті констатував, що Україна перестала бути вільною країною і нині є лише частково вільною. Ці дані інститут «Леґатум» використовує для підготовки свого індексу про світовий добробут.

Загальний рейтинг добробуту складається з кількох складових – це державне управління, бізнес-можливості, здоров’я, безпека, освіта, особиста свобода та так званий «соціальний капітал», тобто якість людського спілкування та активності. Україна втратила майже на усіх позиціях, зокрема, в складовій державного управління та особистих свобод.

Погана влада спонукає людей бути добрішими один до одного

Однак Україна піднялася на 37 позицій у складовій «соціальний капітал». Що це значить?

«Рівень волонтерства, а також кількість людей, що допомогли іншим, суттєво збільшилися порівняно з минулим роком. Це випливає з нашого опитування, в якому ми запитували, чи допомогли Ви за останній місяць невідомій людині або чи жертвували свій час на добру справу. Ці дві позиції суттєво виросли порівняно з 2010 роком», – пояснює аналітик.

Як пояснити таке зростання доброзичливості українців? Так, українці завжди славилися своєю гостинністю і працьовитістю, але щоб так стрімко люди кинулися жертвувати своїм часом та допомагати іншим – на це мусять бути якісь об’єктивні причини.

Може, тому, що влада сьогодні далека від народу, і всі опитування громадської думки показують: український люд владі не довіряє і вважає, що вона для народу нічого не робить, й тому українці почали допомагати один одному більше? Саме так воно і є, каже Нейтен Ґеймстер.

«Це одна з причин, чому індекс добробуту є багатогранним, – зазначає він. – Багато інших рейтингів міряють лише рівень управління чи соціальний капітал. Але це не дає нам повну картину. Ці складові нам показують, що стан українського управління дуже-дуже низький, отож, на противагу цьому, громадяни починають більше довіряти один одному, вони жертвують свій час та гроші на добрі справи. Це є результатом інших складових, які не є дуже позитивними».

Тож немає поганого, яке не обернеться на добре. Завдяки поганому управлінню та обмеженню наших свобод українським урядом українці стали добрішими один до одного.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG