Доступність посилання

ТОП новини

Козачок Ларі Кінг


Ларі Кінг приїхав! В Україні цей відомий американський журналіст, що прославився арсеналом у понад 50 тисяч інтерв’ю зі знаменитостями, провів розмову з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Вони не просто поспілкувались, Ларі ще й великодушно розповів українцям про «чесність» та «відвертість» глави українського уряду, про жалість Азарова до ув’язненої Юлії Тимошенко та про здібності прем’єра в економіці та світовій політиці.

Дивно, чому на це інтерв’ю не погодився Президент України Віктор Янукович. Ларі каже, що не проти поговорити і з ним.

Розмова була б неважкою, адже Ларі Кінга у США називають поблажливим журналістом. Газета New York Times у статті про друге інтерв’ю Кінга з Путіним характеризує репутацію ведучого на CNN як того, що «здавна любить ставити легкі запитання» («has long had a reputation for softball questions» – NYT).

Та й сам Кінг неодноразово зізнавався у палкій пристрасті до російського прем’єр-міністра. Коли у 2010 році він вдруге брав інтерв’ю у Володимира Путіна, Кінг зізнався: «Я закоханий в його відповіді. Він (Володимир Путін) мене захоплює. Він має харизму» («I love his answers. I find him engaging. He has that personality…» – із інтерв’ю Кінга англомовному телеканалові Росії RT). Журналіст потім додає: «Ми маємо спорідненість душ» («I had an affinity with him (Putin)» – Larry King, RT).

Кінг захоплюється, що Путін на питання про причину загибелі екіпажу підводного човна «Курськ» просто із усмішкою відповів «Він потонув». Ларі не цікавиться долею 118 жертв на борту субмарини, серед яких, до речі, було 18 українців. Ларі не цікавить, чому тодішній Президент Росії зволікав із пропозиціями допомоги з боку іноземних військово-морських сил, щоб врятувати людей.

І у цьому – схожість між американським журналістом і нинішнім прем’єром Росії. Байдужість до людського життя. Бажання подати гарну картинку глядачеві.

У Донецьку напередодні інтерв’ю Кінга із Азаровим загинув пенсіонер-чорнобилець, який поклав відповідальність за свою смерть, серед інших, і на українського прем’єра. У Луганську днями загинув співзасновник однієї з телекомпаній. Справу про зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва, схоже, заморозили. А його дружині цинічно пояснили: «Люди зникають іноді». Діти зниклого журналіста досі не знають, чи справді помер їхній батько.

Та Ларі Кінг про це не говорить. І про постріли під стінами огорожі Межигір’я, поки що піротехнічні, також ні слова.

Не згадує і про українців, які з вилами та лопатами пішли проти своєї влади. На прес-конференції американський журналіст підкреслює переваги українського прем’єра. Він тисне на жалість, однак викликає в українських колег сміх.

Чи це необізнаність із ситуацією в Україні? Бажання заплющити очі на деякі речі? А можливо, і те, і інше?

Про це зробимо висновок, як побачимо повне інтерв’ю Ларі Кінга із прем’єром Азаровим, яке CNN покаже згодом. Але вже зараз можна констатувати, що відомому американському журналістові Ларі Кінгу вдалось знайти спорідненість душі і з українськими чиновниками. Принаймні, із одним із них.

Ярина Матвійчук – колишній журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG