Доступність посилання

ТОП новини

Онопенка виштовхали із Верховного Суду у виборчий округ?


Київ – Президент Віктор Янукович запевняє, що ефективна судова реформа є практичним кроком до модернізації країни та євроінтеграції. На цьому глава держави наголосив у виступі на урочистому засіданні з нагоди Дня працівників суду. Між тим, попередній голова Верховного Суду Василь Онопенко, повноваження якого добігли кінця у вересні, оцінює наслідки реформи здебільшого критично. Він не виключає, що знову балотуватиметься на посаду, але більш імовірним вважає своє повернення в політику.

Виступаючи перед очільниками суддівського корпусу, глава держави закликав їх до становлення в Україні справедливої системи судочинства.
По діяльності судів наші громадяни формують своє ставлення до влади і держави
Віктор Янукович

«Саме по діяльності судів наші громадяни формують своє ставлення до влади і держави в цілому: справедливе судове рішення – значить, і держава справедлива. Тому так гірко чути від людей час від часу різні критичні і навіть негативні оцінки», – зазначив Віктор Янукович.

Президент запевнив, що одним із наслідків судової реформи стане зростання заробітної плати суддів. За його словами, «у проекті держбюджету на 2012 рік для потреб судів передбачено у півтора раза більше коштів, ніж у цьому році».

Онопенко вагається між округом і думкою колег
Головною метою цієї реформи було зламати єдину систему Верховного Суду
Леонід Грач

Між тим експерти та опозиційні політики наголошують, що методи, якими діє влада, щоб узяти під контроль Верховний Суд, далекі від демократичних стандартів. За словами члена парламентського комітету з питань правосуддя позафракційного Леоніда Грача, основним наслідком судової реформи стало зменшення впливу Верховного Суду.

«Головною метою цієї реформи, і вона цієї мети досягла, було зламати єдину систему Верховного Суду. Ця реформа запровадила галузеві суди і дала можливість Президенту підпорядкувати судочинство собі. Зараз судова система абсолютно керована», – стверджує Леонід Грач.

Василь Онопенко
Василь Онопенко
Сам Василь Онопенко в інтерв’ю Радіо Свобода назвав малоймовірним те, що він знову балотуватиметься на посаду Голови Верховного Суду, але остаточно має намір визначитися ближче до дня виборів нового голови – 23 грудня.

«Якщо на сьогодні, то в мене немає наміру балотуватися. Але як там далі підуть процеси, як там колеги будуть визначатися?..» – вагається Василь Онопенко.

Більш імовірним Василь Онопенко вважає своє повернення у політику. У 2002 році він балотувався до парламенту у першій п’ятірці БЮТ. Проте тепер Василь Онопенко вважає найкращим для себе варіантом обиратися до парламенту за мажоритарним округом.
У мене немає наміру балотуватися
Василь Онопенко

Він також критично оцінив наслідки президентської судової реформи, бо одним з її наслідків, фактично, стало «ігнорування такої важливої правової інстанції як Верховний Суд».

«Тому я думаю, що чим швидше будуть поновленні повноваження Верховного Суду, тим буде краще для країни», – вважає Василь Онопенко.

Вибори Голови Верховного Суду: судді і влада дійшли компромісу

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що найімовірніше новим головою оберуть суддю Петра Пилипчука, якого експерт охарактеризував як компромісну фігуру.

«Якщо Онопенко все-таки наважиться балотуватися, то це буде дуже конфліктний варіант зі владою. Хоча, враховуючи завершення справи по Корнійчуку (колишній перший заступник міністра юстиції та зять Василя Онопенка, кримінальну справу проти якого суд закрив наприкінці минулого тижня. – ред.) та й деякі інші обставини, я думаю, що є певні домовленості. Онопенко міг би зіграти на незадоволенні суддів Верховного Суду судовою реформою, яка позбавила їх значної частини повноважень. Але зараз така ситуація, що варіант з Пилипчуком вважається компромісним. Судді Верховного Суду зараз не надто бажають іти на протистояння, розуміючи, що в багатьох із них через це можуть виникнути проблеми», – коментує ситуацію Володимир Фесенко.
Регіонали не хочуть нових скандалів у судовій системі
Володимир Фесенко

На його думку, компромісний варіант виник через те, що обрання Голови Верховного Суду передбачає таємне голосування. «А тому регіонали не хочуть ризикувати, не хочуть нових скандалів у судовій системі», – зазначає політолог.

В інтерв’ю Радіо Свобода Василь Онопенко зазначив, що саме Петра Пилипчука волів би бачити своїм наступником на посаді Голови Верховного Суду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG