Доступність посилання

ТОП новини

«День ліквідації ліквідаторів аварії на ЧАЕС»


Львів – Сьогодні в Україні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тим часом львівські чорнобильці цей день відзначили під гаслом «День ліквідації ліквідаторів аварії на ЧАЕС». Вони зібрались біля пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля», а також молились і згадували своїх друзів у наметовому містечку.

Десятки ліквідаторів і евакуйованих із Чорнобильської зони людей разом з представниками влади спершу вшанували жертв трагедії біля пам’ятного знаку, а опісля приїхали у наметове містечко. Але тут до чорнобильців чиновники вже не приєднались. Упродовж 9 днів акції протесту неподалік Львівської обласної адміністрації 30 її учасників потрапили до лікарні з різними діагнозами. Люди чергують цілодобово, і багатьом це виявилось не під силу. Сьогодні у наметовому містечку було близько півсотні осіб.

У лікарнях немає медикаментів для чорнобильців

Ліквідатор Володимир Гнура
Ліквідатор Володимир Гнура
Загалом на Львівщині на диспансерному обліку перебуває близько 8 тисяч постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них понад 4 тисячі – ліквідатори. Серед них і львів’янин Володимир Гнура. Він займався усуненням наслідків аварії на ЧАЕС у 1986 році впродовж шести місяців. Тоді чоловікові було 24 роки, і він не розумів масштабу катастрофи та її наслідків.

«Нас забрали вночі, по тривозі «Партизани». Ми найближче були до реактора 4 кілометри. Погіршення стану здоров’я відчув уже в 1987 році і вже 20 років на третій групі інвалідності. У нас багато ліквідаторів виграли суди, і ми повинні отримувати шість мінімальних пенсій. Мені виходило 4 600 пенсії. Нині отримую півтори тисячі. Суд виграв, почали платити, а з листопада дали стару пенсію. Хотілося б, щоб виконувались рішення судів, щоб ми мали захист. З медичним забезпеченням туго, безкоштовних рецептів нам не видають. На оздоровлення виділяють 90 гривень на рік, коли депутати мають 120 тисяч. Ми лягаємо у спеціалізовані лікарні, а медикаментів – нуль. Нема чим похвалитись і дякувати владі», розповів ліквідатор Володимир Гнура.

Молитва за загиблими ліквідаторами
Молитва за загиблими ліквідаторами
Влада обіцяє підтримати чорнобильців коштами з обласного бюджету

Львівські чорнобильці вимагають не лише від центральної влади захисту своїх конституційних прав, але домагаються від обласної влади забезпечити їм безкоштовну діагностику, безкоштовні рецепти на ліки, звільнити кількох чиновників пенсійного фонду Львівщини. Три роки поспіль на розгляді у Львівській облраді перебуває медико-соціальна програма захисту чорнобильців. На найближчій сесії ухвалять цей документ, пообіцяв депутат з фракції ВО «Свобода» Ярослав Качмарик.

«На рівні обласного бюджету ми не зможемо кардинально вирішити проблему цих людей, але щось в економічно-соціальному плані можемо допомогти», каже депутат.

Схвалити медико-соціальну програму захисту чорнобильців пообіцяв і голова Львівської обласної державної адміністрації. Як виглядає, люди повірили місцевій владі. Наметове містечко чорнобильців у Львові згорнуть о 10 ранку четверга. Про це повідомив Радіо Свобода співорганізатор акції протесту, ліквідатор Андрій Бугай.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG