Доступність посилання

ТОП новини

EuroCulture – 2012


Київ – Турнір Євро-2012 – це не тільки футбол, це шанс для Польщі та України продемонструвати європейській спільноті свої традиції, культуру, сучасне мистецтво. Яким чином використають цей шанс країни-господарі Євро-2012, дізнається київська кореспондентка Радіо Свобода Богдана Костюк.

«Не футболом єдиним…», – вважають митці й урядовці України та Польщі.
Підготовку мистецької частини футбольної першості Європи вони розпочали ще торік. Так, у місті Ряшів (Жешув, столиця Прикарпатського воєводства Польщі) було засновано «Європейський стадіон культури». У рамках цієї програми виступи народних гуртів, рок-гуртів; мистецько-ландшафтні інсталяції від європейських художників та дизайнерів. «Стадіон» діятиме під час футбольного турніру як майданчик для альтернативного молодіжного мистецтва. Під час зимових свят на «Стадіоні» проходить фестиваль народних хорів з України, Польщі, Білорусі та Росії. Про це українські ЗМІ повідомили у польському Інституті Міцкевича та Національному центрі культури Польщі.

А директор Польського інституту в Україні Ярослав Ґодун вважає: футбольна першість Європи – це перш за все рух, дії, акції просто неба. А отже, українські й польські митці готуються до акцій на вулицях та у так званому громадському просторі.

«Хочемо вдруге зробити проект «Вірші у метро», він стане польсько-українським. Тобто, залучатимемо польських та українських поетів і будемо перекладати їхню поезію англійською мовою, щоб прочитати могли західноєвропейські гості Євро-2012. Нашу (польську та українську) культуру треба показати у просторі міста, і ми намагаємось показати вуличний театр. Сценою стануть найкращі місця міста, щоб це було найкраще для людей. Ми не хочемо запрошувати людей у зали, ми хочемо показати сучасну культуру, зустрітися з глядачем на вулиці» , – каже директор Польського інституту.

Футбол по-літературному і гімн футболу по-слов’янськи

Влітку на «Європейському стадіоні культури», а далі на спортивних майданчиках Києва і Варшави відбудуться футбольні матчі й літературні вечірки збірних команд письменників з Європи. Про це Радіо Свобода повідомив головний тренер української літературної збірної та її ж форвард Сергій Жадан.

«Ми заснували літературну збірну України з футболу. У ній грає багато цікавих авторів. Можу вам назвати Олександра Ушкалова, Олександра Сидоренка, Дмитра Лазуткіна, багато молодих поетів з Києва та Харкова. У нас є ідея паралельно з Євро, провести міжнародний турнір, куди ми запрошуємо наших колег-письменників, які грають у футбол, з Польщі, Німеччини та Росії», – розповідає Жадан.

Тим часом Інститут Міцкевича у Польщі та Міністерство культури України пропонують поетам, музикантам і композиторам написати гімн Євро-2012. В Україні над музикою і текстом (англомовним) працюють молоді виконавці Міка Ньютон, Ірина Блохіна (остання, до речі, дочка відомого у минулому футболіста, а нині тренера національної збірної України з футболу Олега Блохіна). А співачка Джамала свій варіант гімну презентувала 2 грудня на церемонії жеребкування груп Євро-2012 – не виключено, що саме ця пісня зустрічатиме футбольні команди, які гратимуть на футбольних аренах України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG