Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині назріває газовий конфлікт


Видобування сланцевого газу у Львівській області називають екологічним лихом
Видобування сланцевого газу у Львівській області називають екологічним лихом
Львів – Уряд розмірковує щодо закупівлі російського газу, а ще має намір збільшити видобування українського голубого палива і виставити на аукціон родовища сланцевого газу. Такі плани чинної влади провокують газовий конфлікт на Львівщині. НАК «Нафтогаз» може не отримати дозвіл від місцевих органів влади на освоєння нових родовищ газу і нафти. А видобування сланцевого газу у Львівській області називають екологічним лихом.

Львівська облрада не дозволить НАК «Нафтогаз» освоювати нові родовища газу і нафти, допоки підприємство не виплатить усю суму коштів, передбачену угодою з Львівською ОДА. А це 75 мільйонів гривень, з яких на сьогодні державне підприємство сплатило області десяту частину. Гроші спрямували на потреби тих районів, де видобувається газ і нафта.

Діяльність НАК «Нафтогаз» люди у районах відчувають, їдучи розбитими дорогами; п’ючи воду із забруднених нафтою криниць; від неочищеного газу, що подається місцевому населенню, ламаються прилади. Люди погрожують перекриттям доріг, а райради обіцяють не ухвалювати позитивні рішення на користь державного підприємства і закликають до такого кроку обласних колег.

На Старосамбірщині працює 30 свердловин НАК «Нафтогаз». Щодня дорогами проїжджають 7 бензовозів, розповів голова Старосамбірської райради Володимир Горбовий, і дороги розбиті.
127 мільйонів гривень нам не надійшли, а Києву
Володимир Горбовий

«Торік за оренду землі підприємство мало 127 мільйонів гривень, і ці гроші не нам надійшли, а Києву. І це при бюджеті району близько 150 мільйонів. Ми не отримали жодної копійки з оренди і з податків», – зазначив керівник райради.

Представник НАК «Нафтогаз» Олег Чебан, не зміг відповісти на запитання, коли саме підприємство виплатить гроші за видобування газу та нафти на Львівщині, згідно з підписаною угодою.

Місцева влада усунена від розробки родовищ сланцевого газу

А ось щодо розробки родовищ сланцевого газу від місцевих органів влади нічого вже не залежатиме. Згідно зі внесеними торік змінами у законодавство, місцеве самоврядування усунене від процесу погодження надр, наголосила депутат Львівської облради Ірина Сех. Львівщина вимагатиме від уряду, що представники місцевих органів влади увійшли у міжвідомчу комісію з організації укладення й виконання угод про розподіл продукції.
У людей можуть забирати приватні ділянки
Ірина Сех

«Фактично зі змінами законодавства чинна влада може вирішувати свої приватні питання, не цікавлячись думкою громади, не дбаючи про екологічну безпеку. Ми підтримуємо пошуки альтернативних енергетичних джерел, але є серйозні екологічні ризики. У людей навіть можуть забирати приватні ділянки, чого у Польщі й близько немає», – наголосила депутат.

Уряд планує виставити на аукціон родовища сланцевого газу. Мова йде про Олеську площу, що становить понад 6 тисяч квадратних кілометрів на території Львівщини та Івано-Франківщини. За оцінками фахівців, на цій площі є запаси близько 170 мільярдів кубометрів сланцевого газу. Інвестори готові вкласти майже 2 мільярди гривень у розробку сланцевих родовищ у двох областях.

Прогнози екологів невтішні

Екологи стверджують, що видобуток сланцевого газу спричинить екологічне лихо. Голова громадської організації «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков каже, що можливі викиди забруднюючих речовин у повітря, у підземні води потраплять токсичні речовини, у відпрацьованій під час буріння воді містяться важкі метали й радіоактивні елементи з родовищ.
Україна не готова до таких робіт
Дмитро Скрильніков

«Поклади сланцевого газу розробляються зі щільністю до 6 свердловин на квадратний кілометр. Європейські експерти прийшли до висновку, що на законодавчому рівні Європа не готова видобувати у себе сланцевий газ, численність законодавчих прогалин підвищує ризики видобутку сланцевого газу. Україна сьогодні ні економічно, ні законодавчо, ні екологічно не готова до таких робіт. Закачуватимуться великі обсяги води у землю і відповідно водні ресурси Львівщини виснажуватимуться. До того ж, закачується вода з хімічними речовинами, які ніхто не очищуватиме, і це все залишатиметься у пластах», – наголосив еколог.

Також експертів турбує, що відсутній громадський контроль під час реалізації проекту.

Державна служба геології та надр України планує оголосити конкурс з вивчення Олеської площі 25 січня цього року, а вже наприкінці березня його розпочати.

Тим часом депутати Львівської облради пообіцяли зустрітись з мешканцями районів і розповісти їм про наміри уряду. Питання щодо видобутку сланцевого газу на Львівщині планують винести і на позачергову сесію облради.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG