Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни намагаються забрати з Харкова трамвайно-тролейбусний «товар»


Харків – Львівська фірма вимагає від харківської влади повернути тролейбуси та трамваї, придбані за лізинговою схемою у 2006 році, або врешті за них сплатити. Термін погашення усіх платежів за договором завершився у грудні минулого року. Але фірма-постачальник не отримала й половини зазначеної суми. До Харкова навіть надіслали спеціальний тягач, щоб забрати тролейбуси назад до Львова. Утім, керівництво фірми до тролейбусного депо не пустили.

Купуючи у львівської фірми «ПЛ Лізинг» новенькі 90 тролейбусів та 10 трамваїв, харківська влада розраховувала на участь у фінансуванні покупки держави. Однак уже за рік після підписання контракту Кабмін заборонив розраховуватися за техніку не вітчизняного виробництва грошима із держбюджету. А платити самотужки за російський транспорт Харків не зміг, тому й досі винен за «товар» майже 68 мільйонів гривень. Останній термін погашення заборгованості за договором сплинув наприкінці грудня минулого року, тому власник електромашин на цілком законних підставах заявив про намір забрати техніку. Для цього навіть надіслав до Харкова спеціальний тягач. Спочатку планували забрати один тролейбус, потім поступово вивезти увесь транспорт.

На сьогоднішній день ці тролейбуси і трамваї є нашою власністю
Юрій Свідзінський
«На сьогоднішній день, доки не зроблений останній лізинговий платіж, ці тролейбуси і трамваї є нашою власністю. Ми написали листи, в яких зазначили, що збираємося забрати цей транспорт. І приїхали, звісно, із наміром це зробити», – розповів керівник львівської фірми Юрій Свідзінський.

На територію депо не допустили

Але на територію депо харківського «Міськелектрансу», що офіційно є власником електромашин, львівських представників не пустили. Порадили з фінансових питань звертатися до посадовців, ті ж розмов на цю тему із журналістами оминали. А міський голова Геннадій Кернес відповідав коротко і, за його словами, «по-народному».

Казала-мазала! Ось моя вам відповідь!
Геннадій Кернес
«Я скажу, як люди кажуть: казала-мазала! Ось моя вам відповідь!» – зауважив Геннадій Кернес.

Натомість тепер чиновники ніби знайшли вихід із ситуації. Начальник міського Департаменту транспорту Сергій Дульфан заявив, що машини таки залишаться в Харкові й транспортного колапсу не буде. Адже придбані п’ять років тому тролейбуси – це майже третина усього рухомого складу КП «Міськелектротранс». Подробиці домовленостей сторони не розголошують, утім, не виключають проведення міжнародної юридичної експертизи чинного договору.

Із загальної суми нинішньої заборгованості, більше ніж половина – борг державного бюджету
Сергій Дульфан
«Тому що із загальної суми нинішньої заборгованості більше ніж половина – борг державного бюджету. Наша країна все ж таки правова, і вимоги до виконання законів стосуються як органів місцевої влади, так і самої держави»,
– заявив Сергій Дульфан.

Водночас скандал уже сягнув міжнародного рівня і може певною мірою вплинути як на імідж Харкова так і України в цілому. Львівська фірма, яка має стовідсоткові іноземні інвестиції й гарантії Державного банку Польщі, встигла повідомити про ситуацію польське Міністерство економіки і канцелярію Президента Польщі. Над можливостями вести бізнес з українськими партнерами, за твердженням Юрія Свідзинського, нині замислилися як чиновники, так і бізнесмени Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG