Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент ігнорує закон про Раду міністрів АРК?


І депутати, і сам новопризначений віце-прем’єр не заперечують, що порушили норму цього закону
І депутати, і сам новопризначений віце-прем’єр не заперечують, що порушили норму цього закону
Сімферополь – 23 березня Верховна Рада АРК призначила віце-прем’єром кримського уряду депутата парламенту автономії, колишнього лідера фракції «Сильна Україна» Валерія Пальчука. Як зізнаються самі урядовці, це рішення політичне, на виконання однієї з умов об’єднання Партії регіонів і партії «Сильна Україна». Однак, увагу журналістів привернув сам перебіг призначення, який суперечив чітко прописаній у законі «Про раду міністрів АРК» процедурі. І депутати, і сам новопризначений віце-прем’єр не заперечують, що порушили норму цього закону, але кажуть про «правову колізію», яка дозволяє їм самим вирішувати – який закон виконувати, а який – ні.

Мова йде про статтю 6 закону «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим», що досить чітко регулює процедуру призначення на посаду члена Ради міністрів АРК особи, яка є депутатом Верховної Ради Криму: «до подання додається особиста заява цієї особи про дострокове припинення нею депутатських повноважень у разі призначення на посаду члена Ради міністрів АРК». За цією ж статтею, питання про дострокове припинення повноважень депутата Верховної Ради Криму «розглядається невідкладно після призначення» його членом уряду «на тому ж пленарному засіданні» парламенту автономії.

У Комітеті Верховної Ради України з правової політики підтвердили, що це положення закону «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим» є чинним, а сам закон, ухвалений 2011 року досі ніхто в Конституційному Суді не оскаржував.
Володимир Константинов
Володимир Константинов

Разом з тим, голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов наполягає, що призначення депутата віце-прем’єром пройшло законно, оскільки існує рішення Конституційного Суду від 2001 року щодо закону «Про статус депутатів Верховної Ради АРК», яким поєднання депутатства з роботою в органах виконавчої влади автономії дозволено.

За словами спікера, кримські депутати збираються ініціювати скасування норми закону про Раду міністрів, яка це поєднання забороняє.

«Ми це питання найближчим часом розглянемо на засідання Центру законодавчих ініціатив при Верховній Раді Криму. На нашу думку, тут треба приводити у відповідність із Конституцією. І це питання буде вирішене, я сподіваюся, позитивно», – зазначив голова Верховної Ради Криму.

Сам новопризначений віце-прем’єр Валерій Пальчук сказав Радіо Свобода, що не подавав заяву про припинення депутатських повноважень, бо існує «правова колізія».

Правоохоронці поки що «відморожуються»

Торік у листопаді за схожою схемою членом уряду автономії стала депутат Ольга Удовіна, яка теж не склала своїх депутатських повноважень. Тоді один із заступників прокурора автономії, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, сказав, що правоохоронці проведуть перевірку цього факту.

Однак, як повідомив редактор видання «Аргументи тижня – Крим» Заїр Акадиров, кримська прокуратура на інформаційний запит журналістів днями відповіла, що перевірки не було, бо вона реагує у таких випадках лише на заяви громадян, або ж за ініціативою прокурора Криму.

«Як ми розуміємо, заяв громадян не було, публікації у пресі для них чомусь не підстава для такої перевірки й особистої ініціативи прокурора з цього приводу не було. Тож вони не зайшли порушень у тому, що Ольга Удовіна поєднує повноваження депутата і посаду у Раді міністрів Криму», – сказав Заїр Акадиров.

За його словами, оскільки кримські керівники взяли за систему ігнорування закону про Раду міністрів АРК, то журналісти цього видання звертатимуться за роз’ясненнями до Генеральної прокуратури України. Заїр Акадиров каже, що хотів би дізнатися, чи може Верховна Рада Криму брати на себе повноваження Конституційного Суду і самостійно вирішувати, які закони діють, а які – ні.

Прокурор автономії на засідання сесії Верховної Ради Криму, де проходило призначення урядовця, не прийшов. Його заступник покинув приміщення парламенту швидше, ніж журналісти встигли поставити питання про реакцію прокуратури на рішення місцевого парламенту.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG