Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура України зберігає надто багато каральних функцій – данський експерт


Прихильники лідера опозиції Юлії Тимошенко несуть символічні ґрати під час мітингу в Києві, 27 квітня 2012 року
Прихильники лідера опозиції Юлії Тимошенко несуть символічні ґрати під час мітингу в Києві, 27 квітня 2012 року
Українська правоохоронна система серйозно викривлена в бік покарань, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода данський дослідник української правоохоронної системи, колишній голова поліцейської служби Данії Мікаел Лінґбо. Минулого року на замовлення Данського Гельсінського комітету він підготував звіт про судові процеси над колишніми високими посадовими особами України. Він стежив, зокрема, за процесами над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, і у звіті зауважує, що його спостереження, мабуть, будуть вірними і для інших подібних випадків.

– Те, що я побачив на процесах з колишніми високопосадовцями, мене сильно здивувало. Бо я очікував, що у таких випадках, до яких прикута особлива увага, влада буде проводитися з особливою обережністю щодо дотримання верховенства права і засадничих прав людини. Але все відбувалося навпаки.

Наприклад, судді не були безсторонніми та незалежними. Дивувало те, що такі важливі справи були доручені надзвичайно молодим суддям, яким було ледве за 30. Більшість з них навіть ще не мали постійного суддівського призначення, бо для цього українська суддівська система вимагає п’ятилітнього стажу для призначення на постійну посаду. Таким чином, ці судді є під значним тиском, бо їхню долю має незабаром вирішувати парламент, де нинішня влада має більшість. Це був не єдиний приклад, який свідчив про те, що суддів спеціально відбирали для цих процесів.

– Друг Радіо Свобода на Фейсбук Олег Швець якраз зауважує, що судова і правоохоронна системи мають бути незалежними від політичних партій політиків. Тобто, вони не мають права призначати і звільняти суддів та прокурорів. Чи можлива така ситуація у Вашій рідній Данії, і якщо ні, то чому?

– Звичайно, така система не входить у порівняння з європейською. Але, на мою думку, тут ідеться більше про традицію, ніж про самі закони, бо закони, з якими я ознайомився, не були поганими. А от їхнє виконання, звичайно, не було на європейському рівні.

– Друг Радіо Свобода на Фейсбук Андрій Ощепков запитує, чи Вас «не нудило» від брехні прокуратури та інших представників української влади під час Вашої співпраці з нею. І чи маєте Ви рецепт, як змінити судову систему України, щоб вона стала на рівні демократичних країн.

«В Україні прокуратура має більше впливу, ніж судді. А мало би бути навпаки»
– Головною європейською організацією, яка займається питаннями верховенства права, є Рада Європи, членом якої Україна є з 1995 року, а минулого року навіть очолювала її. Багато резолюцій цієї організації вимагало реформ правоохоронної системи України. В Україні також на словах з цим погоджувалися, але мало що було зроблено. В Україні досі є юридична система, де прокуратура має більше впливу, ніж судді. А це мало би бути навпаки. Бо прокуратура, наприклад, має право карати суддів, що, звичайно, зменшує їхню незалежність. Я сподіваюся, що новий Кримінально-процесуальний кодекс, який було нещодавно ухвалено, більше відповідає європейськими стандартам. І в першу чергу ідеться про зменшення повноважень прокуратури, яка зберегла надто багато каральних функцій від попереднього радянського режиму.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG