Доступність посилання

ТОП новини

Висока планка Каннського фестивалю: Ганеке, Міккельсен і Лозниця


Офіційний постер 65-го міжнародного кінофестивалю в Каннах
Офіційний постер 65-го міжнародного кінофестивалю в Каннах
Прага – 65-й міжнародний кінофестиваль, який у неділю ввечері закінчився в Каннах, для багатьох кінокритиків став особливим. «Зібралися майстри, – кажуть вони, – які підняли планку у фільмових змаганнях дуже високо». І один із таких майстрів – австрійський режисер Міхаель Ганеке – отримав «Золоту пальмову гілку» Каннського фестивалю за фільм «Кохання», де розповідається про життя й кохання літньої подружньої пари в Парижі, ролі виконують Жан-Луї Трентиньян та Емманюель Ріва.

Гран-прі отримала стрічка італійського режисера Маттео Ґарроне – трагікомедія «Реальність».

Нагороди за режисуру удостоївся мексиканець Карлос Рейгадас і його фільм «Після мороку світло».

Кращими актрисами визнані Космина Стратан і Христина Футура, які знялися в головних ролях у румунській стрічці «За пагорбами» Крістіана Мунджіу.

А кращим серед виконавців-чоловіків є данський актор Мадс Міккельсен за роль у «Полюванні» режисера Томаса Вінтерберґа. Під час сцени, яку можна побачити на відео нижче, публіка на Каннах почала аплодувати:


Відомий український кінокритик Олег Вергеліс в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що вважає нинішній фестиваль перемогою для України, адже стрічка «В тумані» отримала нагороду журі Міжнародної асоціації кінокритиків Каннського кінофестивалю.

– Це впевнена перемога людини, яка пов’язана з Україною. Він навчався в Києві, і багато з цим пов’язано, це Сергій Лозниця. Він отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків за роботу «В тумані» про партизанський рух часів Другої світової війни в Білорусі. Як ви знаєте, стрічка дуже серйозно оцінена критиками. Це справжні такі спеціалісти, і для України це теж велика радість, тому що його наступна робота буде, як відомо, в Києві. Буде фільм про Бабин Яр. Зйомки будуть проходити в Україні. І мені прикро, що продюсером стрічки про партизанів у Білорусі не став українець. До того все йшло, але зірвалося якесь питання, очевидно, ділового характеру. І так от зараз просуває саме цю роботу Росія, ніби «свій фільм». Хоча планувалось, що буде продюсером українська сторона спочатку. Така була інтрига, на жаль.

– А чи сам Лозниця позиціонує себе з Україною?

– Ви знаєте, ну світ наскільки зараз став, бачите, який космополітичний. Все це воно перекручується... А що, Параджанов був українським режисером? Ну це ж можна шукати і з того, і з іншого боку різні підходи. У всякому разі, його попередня робота «Щастя моє», вона відкрила для України дорогу до основного конкурсу Канн. І якраз у той момент Україна була в титрах, і це дуже почесно, це дуже приємно. І Лозниця, до речі, він, відверто Вам сказати, ми знайомі, він не відрікається від свого українського простору, який йому дав, власне, освіту, базу, якусь світоглядну основу. Це якраз дуже людина порядна і не кон’юнктурна. От сьогодні ти в Росії, ти славиш царя-батюшку, так? Завтра ти там в Америці, співаєш там «Америка-Америка». Він, людина, яка через окуляри документаліста цікавиться фактом, суттю, темою. І тому така професійна підтримка його нової роботи. «В тумані» називається цей фільм.



– Це за повістю Василя Бикова, білоруського відомого письменника.

– За повістю Бикова, де дуже була така небезпечна для ідеології того часу схема, коли вороги… починається пошук ворогів не серед німців там, а серед своїх. Коли люди починають шукати ворогів самі в собі. Чужі серед чужих. Ви розумієте? Тому була несподіванка. Ідеологічна схема була чітка: «німці – наші», а Биков пішов глибше і трагічніше. Він сказав про те, що не відомо, де ще страшніший ворог може сидіти – в самій людині чи в якомусь там оточенні. Це глибинні речі. Ну і Биков взагалі в кінці свого життя був досить різким до минулого.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG