Доступність посилання

ТОП новини

США і Росія не досягли прориву щодо Сирії


Сполучені Штати Америки, за повідомленнями, не змогли сьогодні переконати Росію змінити своє ставлення до кризи в Сирії.

Зокрема, як повідомило Міністерство закордонних справ Росії, на консультаціях двох сторін у Москві сторони «поглиблено обмінялися думками» про проблему «з наголосом на мобілізацію міжнародної підтримки» виконанню мирного плану щодо Сирії й обговорили «практичні аспекти» скликання міжнародної конференції на цю тему.

Американська сторона наразі не коментувала перебігу цих консультацій, на які з боку США прибув спеціальний координатор Державного департаменту в справах Сирії Фредерік Гоф, а з російського брали участь заступники міністра закордонних справ.

Таким чином, як виглядає, Росія так і не погоджується підтримувати стратегію виходу з сирійської кризи, яка, на думку США, а також іще низки країн і керівництва ООН, має передбачати повний відхід від влади авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, чого необхідно домогтися в разі потреби й суворими міжнародними санкціями Ради безпеки ООН і окремих країн.

Тим часом Росія, а також Китай далі опираються суворим міжнародним крокам проти режиму в Сирії і днями заявляли, що підтримують тільки «політичне вирішення» сирійського конфлікту і «рішуче» виступають проти «нав’язування … політики зміни режиму» в цій країні.

Росія, яка є давнім союзником режиму Асада, зазнає дедалі більшого міжнародного тиску через її спротив суворішим крокам міжнародної спільноти проти влади Сирії. Росія, зокрема, продає йому озброєння на значні суми і разом із Китаєм уже двічі блокувала спроби світової спільноти накласти на цей режим санкції за жорстоке придушення протестів опозиції.

У цих протестах і їхньому придушенні загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних. Сирійська опозиція заявляє й про більш як 13 з половиною тисяч загиблих, із них близько 2 тисяч 400 тільки за час формальної чинності невтіленого мирного плану з середини квітня.
XS
SM
MD
LG