Доступність посилання

ТОП новини

Євро вчить львів’ян ринковим законам


Львів – На час проведення Євро у Львові суттєво зросли ціни у ресторанах, на сувеніри і продукти. Водночас нині вартість проживання у львівських готелях і гуртожитках знизилися, адже немає напливу клієнтів.

Вартість проїзду на таксі під час Євро зросла у Львові на 30 відсотків. Були й такі таксисти, які за проїзд від центру до стадіону, що зазвичай коштує 45 гривень, просили 50 євро. В асоціації вільних профспілок автотранспортників України пояснюють ситуацію тим, що у Львові панує монополія на таксомоторні перевезення,тобто немає здорової конкуренції на ринку.

Втім вона панує серед львівських рестораторів і вони вже говорять про прибутки. Дехто із власників невеликих кав’ярень не підняли ціни, скажімо, на каву чи солодощі, щоб не відлякати постійних клієнтів. Однак у більшості закладах харчування горнятко кави-експрес коштує на дві-три гривні дорожче, ніж до Євро, від 16 гривень.

У середньому ціни у львівських кнайпах зросли на 30-50 відсотків. Зиск від Євро отримали лише ті, хто підняв ціни у розумних межах, розповіли Радіо Свобода львівські ресторатори Марк Зархін і Вардкес Арзуманян. У їхніх закладах клієнти були постійно від п’ятниці до понеділка.

«Ми не отримали шокової ситуації. Дуже цікава зміна асортиментних вподобань європейців. У моїх ресторанах п’ють багато вина. Я б не сказав, що людей більше у три чи чотири рази, бо більше, ніж є місць, не посадиш. Більше замовляють, приїхали бавитись і це роблять», – каже Марк Зархін.

У середньому німецький уболівальник витрачав на обід 100 гривень.

«Вони планували потратитити більше грошей, ми дали їм змогу зекономити. На два дні вони планували тут потратити 2000 євро, але такі гроші тут важко витратити і вони ще раз сюди приїдуть», – зауважив Вардкес Арзуманян.

Гуцули виготовляють російські «матрьошки»

Ціни на сувеніри зросли переважно вдвічі, а у фан-зоні навіть п’ять і десять разів. Переважно вболівальники купують магнітики і футболки. На сувеніри витрачають до 300 гривень, розповів продавець однієї з сувенірних крамниць Львова Володимир. А ось вироби народних майстрів, вишивки, ткацькі і дерев’яні речі, гончарство футбольних фанів не зацікавили. Польські туристи найчастіше купують «бабушки», так вони називають «матрьошки», які виготовляють… гуцульські майстри у Брусторах.

Ціни на українські сувеніри не зросли, розповіла продавець крамниці народного промислу пані Євгенія. «Дуже мало купують, ми думали, що їх більше буде цікавити народне мистецтво України», – каже продавчиня.

Тим часом львівські готельєри знизили ціни за проживання, зокрема у гуртожитках – із 30 євро до 15. Це через те, що ще є вільні місця.

Відтак чимало львів’ян, власників крамниць, готелів і ресторанів переконались, що ринкові закони діють: попит визначає ціну, а не їхня жадібність.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG