Доступність посилання

ТОП новини

Війна у Києві за «Гостинну республіку»


Київ – Триває протистояння між забудовником та громадськими активістами щодо перебудови Гостиного двору на столичному Подолі. Якщо Двір не відремонтувати, він скоро розвалиться, переконує головний архітектор реконструкції. За його словами, у Києва на це грошей немає, тому місто погодилось на пропозицію орендаря будівлі реконструювати її як торговельний комплекс. Однак проти реконструкції виступили близько двох тисяч гостей проголошеної у Дворі «Гостинної республіки».

Безстрокова акція на захист Гостиного двору від перебудови розпочалася наприкінці травня ­– із альтернативного святкування там Дня Києва. Ініціатива об’єднала кілька громадських організацій, істориків-києвознавців, письменників, художників і музикантів.

Активісти проголосили у Дворі «Гостинну республіку», проводять щодня для всіх охочих майстер-класи, літературні читання, кінопокази і концерти.
Мешканці і гості «Гостинної республіки» постійно проводять акції на захист Двору від перебудови. Одна із них – живий ланцюг прихильників Республіки – відбулася минулої неділі
Мешканці і гості «Гостинної республіки» постійно проводять акції на захист Двору від перебудови. Одна із них – живий ланцюг прихильників Республіки – відбулася минулої неділі

Удень і вночі тут чергують добровольці, що буквально захищають Двір своїми тілами, говорить один із них, «корінний подолянин» Вадим Топоров.

«Двічі нам заварювали ворота рейдери. Потім украли проектор, вкрали лазерну систему – райвідділок міліції не реагує», – розповідає він.

У цієї споруди нема історичної цінності – Мінкульт

Якщо залишити Гостиний двір у тому стані, в якому він є зараз, будівля розвалиться через вібрації від метро, що проходить прямо під нею, зауважує головний архітектор проекту реконструкції Гостинного двору Андрій Миргородський.

«Будівля в аварійному стані, – наголошує архітектор. – Є висновок фахівців, що фундамент треба терміново посилювати, а також замінити системи опалення і енергозабезпечення будівлі, бо вони застаріли технічно і морально».

На ремонт потрібно понад 150 мільйонів гривень, навряд чи місто може їх сплатити без сторонньої «допомоги», додає архітектор.

Захоплення споруди активістами незаконне, її реконструкція відбувається з ініціативи орендаря – публічного акціонерного товариства «Укрреставрація», зазначають у КМДА.

Громадські активісти апелюють до того, що Гостиний двір ­має історичну цінність, але це не так, каже Андрій Вінграновський, директор Департаменту культурної спадщини Міністерства культури. Будівлю ХІХ століття, якою колись був Гостиний двір, зруйнували за СРСР, а зараз ідеться про її відбудовану версію у 1980-х роках, пояснює він.

«Є конкретні охоронні процедури, – зауважує Вінграновський. – Якби будівля ХІХ століття лишилася, вона б захищалась законом, зокрема, як пам’ятка архітектури. А якщо вона збудована у 1982 році, то це інша історія».

Михайлівський собор теж відбудовували – історик

Справді, формально Гостиний двір пам’яткою не є, так само, як і, наприклад, «старе місто» у Варшаві, яке після Другої світової відбудували буквально з попелу, зазначив у коментарі Радіо Свобода історик Києва Сергій Кот. За його словами, цінність відновлених споруд полягає у збереженні таким чином історичного вигляду міст.

«Відроджені Успенський собор, Михайлівський Золотоверхий собор та інші відбудовані за автентичними кресленнями споруди теж фактично стають пам’ятками культури», – зазначає історик.

Тим часом, мешканці і гості «Гостинної республіки» зібрали уже майже дві тисячі підписів проти перетворення будівлі у торговельний центр. Також обдумують позови до суду. По-перше, щоб повернути будівлі статус пам’ятки архітектури, який уряд скасував у серпні минулого року. І по-друге, щоб з’ясувати, чому «Укрреставрація», яка орендує Двір уже 18 років і в якої нині є гроші на перебудову, довела будівлю до аварійного стану.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG