Доступність посилання

ТОП новини

Київський трамвай відстає від європейських на 30-40 років


Київ – Київський трамвай був першим у Східній Європі. Там, де не могли впоратися коні, прийшла на допомогу електрична енергія. Перший трамвай зв’язав Хрещатик і Поділ, із легкістю долаючи крутий підйом. Було це 13 червня 1892 року. Цього року київському трамваю виповнилося 120 років, але цей ювілей ніхто не відзначає. Київський трамвай у занепаді і, як кажуть фахівці, відстає від своїх європейських братів на 30-40 років. Прибравши трамвай з історичного центру, столична влада збирається розширювати і вдосконалювати трамвайну мережу, хоча історики і захисники міста не дуже у це вірять

У 1892 році трамвай вперше вирушив вулицями Києва. Спершу він курсував за одним маршрутом – від Подолу до Хрещатику, але вже за кілька років трамваї їздили у напрямку Святошина та Броварів.

«Розвиток трамваю був настільки інтенсивним, що коли у 1905 році спорудили фунікулер, для того щоб пасажирам було зручно – трамвай підходив до станції фунікулеру вгорі, і так само внизу – трамвай зупинявся на станції Боричів Тік і далі йшов на поділ, щоб так само пасажирам було зручно пересідати з одного транспорту на інший», – розповів києвознавець Дмитро Малаков.

Пік трамвайного руху припав на середину 20-го століття. З виникненням метро і тролейбусів, трамвай помалу почав здавати свої позиції, але справжній занепад прийшов разом із новою соціальною забудовою і різким збільшенням кількості автомобілів. Тоді не стало місця ні для тролейбусів у центрі міста, ні тим більше для трамваїв, зауважує Малаков. Він впевнений, що відродження трамвайного руху в центрі вже не буде, але все ще сподівається на поновлення маршруту між Лівим і Правим берегом.

КМДА: трамвайна мережа буде розширюватись і вдосконалюватись

У Київській міській державній адміністрації повідомляють, що згідно з Генеральним планом про реконструкцію вуличної мережі, передбачається зупинити практику останніх років – зняття трамвайних ліній. Раніше це робили з метою збільшення пропускної здатності проїзних частин, сказала у коментарі Радіо Свобода начальник відділу транспортної інфраструктури Інституту генерального плану міста Києва Тамара Аляб’єва.
Трамвайна мережа має 124 кілометри, а в перспективі передбачено 150
Тамара Аляб’єва

«На сьогодні передбачена реконструкція трамвайної мережі і приведення її до європейських стандартів. Трамвайна мережа має 124 кілометри, а в перспективі передбачено 150», – зазначає вона.

Окрему увагу КМДА приділяє розвитку швидкісного трамваю, який сьогодні перевозить близько 120 тисяч пасажирів за добу. В майбутньому планується кілька нових маршрутів на Лівому березі.

В європейські трамваї можна ходити на екскурсію – Салій

Колишній мер Києва Іван Салій говорить, що місто потребує більше громадського транспорту, а не машин на вулицях.
Кілька років тому було 600 трамваїв, залишилось 350
Іван Салій

«Трамвай… метро – їм віддається перевага на майбутнє. А те, що в нас немає коштів і ми бездарно витрачаємо їх на швидкісні трамваї, робимо все не на якісному рівні, – це наші внутрішні проблеми. Кілька років тому було 600 трамваїв, залишилось 350», – зауважує Салій.

Також колишній мер зауважив, що кияни досі люблять трамваї, проте вони і гадки не мають, наскільки сильно ми відстали в цьому від Європи.
Наші трамваї відстали від Європи на 30-40 років. Вони такі старезні, що на них не хочеться дивитись
Іван Салій

«Народ віддає перевагу тому, що комфортніше. Комфортніше трамваю нічого немає. Інша річ, що наші трамваї відстали від Європи на 30-40 років. Вони такі старезні, що на них не хочеться дивитись. Наші люди просто не бачили сучасного трамваю. Якщо ви побуваєте у Страсбурзі, Парижі, Кракові, то там такі нинішні трамваї… наші б на екскурсію ходили!» – зазначив Іван Салій.

Відмінності між українським та закордонним трамвайним рухом помітив і Дмитро Малаков. Краєзнавець ділиться враженнями від поїздки трамваєм у Новому Орлеані.

«У трамвай заходять через передні двері, де стоїть касовий апарат, – каже він. – Ви не зайдете, поки не сплатите проїзд. Трамвай старий, із традиційно великими скляними вікнами, не затуленими рекламою (тому що людина має право на вільний огляд того, що вона бачить за вікном). Між рейками – травичка. Чиста, зелена і стрижена травичка. Жодного сліду від мастила нема».

Європейські стандарти не для столичних рейок

На думку головного координатора Форуму порятунку Києва Віталія Черняхівського, «підігнати» столичні трамваї під європейські стандарти не так вже й просто. І обумовлено це, в першу чергу, відмінностями будови самого міста.

«У Європі дуже маленькі вулиці, і там такі маленькі вузькоколійні трамваї дійсно ходять. Але в нас ситуація інша. Перший трамвай у Києві пішов з Подолу нагору, на Хрещатик. Чи можливо зараз собі представити, щоб там зараз був трамвай? А як же транспорт інший?» – зауважує Віталій Черняхівський.

Сьогодні про перший трамвай киянам нагадує екскурсійний ретро-трамвай, збудований у 1988 році за кресленнями і фотографіями вагонів Коломенського машинобудівельного заводу, які, власне, і відкрили рух електричного трамваю у Києві понад 120 років тому. Трамвай курсує за кількома маршрутами: Контрактова площа – бульвар Дружби народів та Контрактова площа – Пуща Водиця.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG