Доступність посилання

ТОП новини

Україна потрапила у пастку між ЄС та Росією (світова преса)


Прага – Відомі світові аналітичні видання констатують, що ратифікація Україною угоди про зону вільної торгівлі з СНД не вирішує тих складних політичних проблем, що їх Україна має вдома та зі своїм найближчим партнером і сусідом – Росією, яка має на меті повне інтегрування української держави у проросійські структури. Експерти попереджають, що консервація відсталої економічної структури України в інтересах корумпованих українських олігархів призвела до занепаду колись прогресуючої української економіки та зростання бідності українців до рівня африканської Намібії. Деякі газети також констатують, що в Україні «Юлію Тимошенко вже списали» як політика. Західна преса звертає увагу на Україну і в контексті оцінки Сполученими Штатами ситуації у світовому релігійному житті.

Відоме американське аналітичне видання Strаtfor констатує, що влада України змушена була піти на ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі зі Співдружністю незалежних держав, щоб хоча б якось полегшити тягар експортних мит для Києва серед країн СНД. Хоча Москва, як зауважують американські експерти, переслідує радикальнішу економічну мету щодо України – втягування її до Митного союзу, який до 2015 року має перерости, за планами Кремля, в Євразійський союз. Українська влада боїться входження до проросійського Митного союзу і глибшої інтеграції з Росією, бо вбачає тут, як наголошують в Stratfor, не лише економічну, а й «політичну небезпеку» обмеження суверенітету. Політичний та культурний розкол України, як наголошують експерти зі США, робить Митний союз товаром, який важко «продається» тут у «політичному плані». Україна нині розривається між зоною вільної торгівлі з ЄС та СНД (Росією), вона «спіймана в геополітичну пастку між Росією і Європою», коли кожна зі сторін хотіла б утвердити тут свій вплив. Автори аналізу зі Stratfor вважають, що внаслідок труднощів перехідного пострадянського періоду «від командної економіки до капіталістичного ринку» в Україні склалися негативні обставини в політичному житті, що сприяли «багатим і потужним олігархам та внесли свій вклад у зростання корупції серед політиків і бізнесменів». Тепер, як констатують згадані експерти, Україна «стала державою з одним із найгірших інвестиційних кліматів у регіоні». Політичні переслідування опозиції, ув’язнення Юлії Тимошенко, як йдеться в аналізі Stratfor, ще більше налякали західних інвесторів. Змагання між ЄС та Росією за ресурси України, як наголошують американські аналітики, «у багатьох моментах підірвало співпрацю сторін в економіці України, особливо у стратегічних галузях на кшталт енергетики». Це допомагає пояснити, чому навіть при своїх багатих природних ресурсах Україна перебуває за рівнем доходів на душу населення на рівні таких країн, як Сальвадор і Намібія, йдеться у Stratfor.

Російська «Независимая газета» констатує, з посиланнями на експертів, що «Юлію Тимошенко в Україні списали з рахунку». Автор статті Тетяна Івженко вважає, що «політики і суспільство сприймають колишнього прем’єр-міністра лише як символ, але роблять ставки на інших лідерів». Експерти, яких цитує газета, вважають, що нині «ніхто у владі не буде підганяти судовий процес над Юлією Тимошенко» і суд можуть відкладати без кінця. Один неназваний політик сказав газеті, що «Тимошенко виконала свою місію – всі сторони задоволені. Тепер вона тут нікому не потрібна. І може сподіватися лише на західних друзів. Можливо, її таки вивезуть ( нібито на лікування ) до Європи». Експерти також вважають, що до виборів 28 жовтня ніхто не буде серйозно розглядати питання про звільнення Тимошенко.

Австрійська Der Standard вважає, що у звіті Держдепартаменту США про свободу релігійного життя у світі чи не найбільшу увагу звертають на зростання антисемітизму в багатьох країнах світу. Зокрема газета з Відня зауважує, що в США «засуджують заперечення Голокосту у Венесуелі, Єгипті, Ірані…» «У той час, коли у Франції та Україні, за повідомленнями, реєструються випадки вандалізму проти синагог та єврейських цвинтарів… В Угорщині негативно згадується зростання впливу відкрито антисемітської партії… Нідерланди та Україну піддають у звіті Держдепартаменту США критиці, як країни, де під час футбольних матчів вигукують антисемітські гасла», – наголошує Der Standard, аналізуючи звіт Держдепартаменту США про свободу релігій у світі за 2011 рік.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG