Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентують твори іспанського художника Антоні Міро


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську вперше показують твори всесвітньовідомого каталонського художника Антоні Міро. Виставку відкрили в четвер у місцевому художньому музеї. Однак це не суто живописна експозиція і не суто іспанська. Вона презентує творчість одразу трьох видатних іспанців – поета Міґеля Ернандеса, танцюриста Антоніо Ґадеса і художника Антоні Міро, а також знаного литовського філософа сучасності Леонідаса Донскіса. Виставку називають «європейським діалогом про нинішній світ». Що об’єднує чотирьох творців різних країн, різних епох, різних видів мистецтва?

Літографії художника Антоні Міро розповідають про його друга – легенду іспанського фламенко, видатного хореографа й танцюриста Антоніо Ґадеса (1936 – 2004), добре відомого за стрічками «Криваве весілля», «Кармен», «Чаклунське кохання». Двох провідних митців Іспанії поєднувала тривала дружба і духовна близькість. Двадцять чотири твори – наче 24 кадри, які бачить в секунду людське око – розповідають про життя однієї людини, але не тільки.

Кожна робота серії має назву, що відповідає рядку вірша «Вітер народу» народного іспанського поета Міґеля Ернандеса (1910-1942), який помер у в’язниці режиму Франко. Поет оспівує надію і свободу. Відтак, виставка, кажуть її організатори, вся просякнута однією ідеєю – сили народу і людини.

Четвертий компонент виставки – книги відомого сучасного литовського філософа, депутата Європейського парламенту Леонідаса Донскіса. Організатори зазначають: він пише про ті самі суспільні проблеми, які хвилюють і хвилювали великих іспанців, – моральність, честь, колективну пам’ять. Невипадково одна з книг Донскіса проілюстрована роботами Міро.

Діалог із Європою

Виставку до Дніпропетровська привіз український письменник, експерт Ради Європи Олександр Бусенко – особистий друг Міро. Він зазначає, що чотири персоналії, представлені у залі, дуже різні, але у дечому схожі.

«Їх пов’язує ставлення до проблем сучасності і переосмислення багатьох класичних сюжетів, зокрема, творів Шекспіра, Сервантеса, розмірковування про соціогенезис таких понять, як кохання, дружба. А щодо Міро – зараз він живе у маєтку, неподалік від Валенсії. Працює, він дуже великий трудівник, щодня він щось робить. Із Україною його пов’язують давні зв’язки – свого часу він був членом журі бієнале у Франківську, тоді він відвідав Україну», – сказав Радіо Свобода Олександр Бусенко.

У фондах Дніпропетровського художнього музею іспанський живопис представлений творами минулих століть, сучасного мистецтва немає. Відтак ця експозиція, каже мистецтвознавець, куратор виставки Ігор Труш, буде цікава широкій публіці.

«Кожен по мірі своїх можливостей візьме те, що хоче. Хтось прийде заради Іспанії, хто вивчає іспанську мову – прочитає текст на вивісках. Той, хто цікавиться іспанською культурою, танцем, – безперечно, візьме більше. Це діалог із глядачем, безперечно. А для нашого музею – це ще й діалог із Європою. Розширюється географія того, що може показати музей», – зауважив Радіо Свобода Ігор Труш.

Картини, від яких хочеться танцювати

Із виставки дніпропетровські відвідувачі виходили під враженням. Жартували: відчули Іспанію по-справжньому, в залах музею, без кондиціонерів, спекотно. Сама ж експозиція – надзвичайна, шкода, що триватиме недовго, всього два тижні, казали відвідувачі.

«Вивчаю нинішнього літа іспанську мову, дуже тут мені подобається. Відчувається душевність», – поділилась враженнями Софія.

«Хотілось би, щоб і в нас, українців, з’явилось таке почуття патріотизму. Ось в цих роботах це є. Іспанський темперамент, музика прекрасна, просто викликає бажання потанцювати», – сказала Ольга.

За словами організаторів виставки, у їхніх планах – запросити іспанського художника Антоні Міро в Україну (він був тут тільки раз, у 90-ті роки) і відкрити велику виставку його живопису та скульптури в Києві. Ця ж експозиція невдовзі поїде до Вінниці, потім до Києва, а згодом – її покажуть у Литві.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG