Доступність посилання

ТОП новини

Вказати владі Януковича на порушення прав людини мали б і інші парламенти – чеський сенатор


Прага – Настав час, щоб про порушення прав людини в Україні висловилися парламенти європейських країн, вважає член комітету із закордонних справ Сенату (верхньої палати парламенту) Чехії Яромір Штєтіна, який готував проект резолюції чеського Сенату. У четвер Сенат Чехії закликав Україну звільнити політичних в’язнів і надати можливість колишньому Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном. Цим він приєднався до рішення Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, ухваленого в липні.

Сенат Чехії у четвер висловив думку, що Україна повинна гарантувати «функціональне, незалежне і прозоре судочинство у виконанні зобов’язань ОБСЄ в галузі прав людини, особливо щодо ефективного права на справедливий судовий розгляд та дотримання принципу рівності у сфері кримінального судочинства, а також адекватне поводження із засудженими».
Порушення прав людини не можуть бути внутрішньою справою жодної держави
Яромір Штєтіна

Голова Комітету з міжнародних справ, оборони і безпеки сенатор Яромір Штєтіна, який готував резолюцію, в розмові з Радіо Свобода зазначив: «Чеський сенат лише висловив своє ставлення до порушення прав людини. А права людини, як відомо і як про це говорить російський правозахисник Сергій Ковальов, порушення прав людини не можуть бути внутрішньою справою жодної держави», – заявив сенатор Штєтіна.

Ухвалення резолюції, що базується на липневому рішенні Парламентської асамблеї ОБСЄ, за словами Штєтіни, не було простою справою. Проти виступали впливові соціал-демократи. Проте, за словами Штєтіни, йому вдалося переконати шістьох членів цієї партії проголосувати за резолюцію на підтримку українських політичних в’язнів, що дозволило отримати більшість голосів у Сенаті.

Сенатор Штєтіна, який представляє консервативну партію TOP 09, наголошує, що липневу резолюцію парламентської асамблеї ОБСЄ підтримали усі країни, що входять до цієї організації, крім Росії та Білорусі. Тому, на його думку, потрібно, щоб більше європейських парламентів висловилися на підтримку демократії, верховенства права та політичних свобод в Україні.

«Гадаю, що ця думка мала б пролунати і в інших європейських країнах, адже абсолютна більшість делегацій на Парламентській асамблеї ОБСЄ в Монако проголосувала за те, чого вимагав чеський Сенат», – заявив Яромір Штєтіна.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG