Доступність посилання

ТОП новини

Пункт пропуску «Росошани – Бричень»: радість для мешканців і стимул для EUBAM


Спільно-керований пропускний пункт «Росошани-Бричень» продовжить свою роботу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спільно-керований пропускний пункт «Росошани-Бричень» продовжить свою роботу

Представники Місії Євросоюзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (скорочена назва – EUBAM) дали позитивну оцінку діяльності пункту перетину кордону «Росошани – Бричень», який почав діяти у експериментальному режимі з лютого цього року. Мешканці прикордонної зони та іноземці стверджують, що перетинати кордон стало значно легше і зручніше, а експерти ж бачать значно важливіші результати діяльності спільного пункту.

Півроку на українсько-молдовському кордоні працює спільнокерований пропускний пункт «Росошани­­ – Бричень» – всі контрольні процедури здійснюються прикордонними органами України і Молдови спільно. Це дало змогу громадянам зупинятися для проходження контролю тільки один раз і таким чином скоротити тривалість оформлення документів на 15-20 відсотків, кажуть в EUBAM.
Створення спільнокерованих пунктів – це з одного боку полегшення торгівлі, а з іншого боку – забезпечення ефективного контролю
Ендрю Філмер

«Це дуже важливий крок як в забезпеченні ефективності роботи, так і в розвитку співпраці. Створення спільнокерованих пунктів – це з одного боку полегшення торгівлі, а з іншого боку – забезпечення ефективного контролю. Ми вважаємо, що останні 6 місяців були дуже успішними», ­– зазначив голова відділу інституційного розвитку місії EUBAM Ендрю Філмер.

Зі свого боку українські прикордонники зробили також чимало, зазначає заступник відділу Чернівецького прикордонного загону Сергій Салюк.

«Ми провели велику кількість заходів, щоб забезпечити реалізацію цього експерименту, – каже він. – За підтримки місії EUBAM ми переобладнали кабіни паспортного контролю і встановили нове інформаційне забезпечення пункту пропуску. Також ми провели навчання співробітників українських і молдовських контрольних служб, зокрема пройшла низка тренінгів та додаткових занять із персоналом».

Жителі прикордонної зони: стало легше і швидше

Місцеві жителі відзначають спрощення системи контролю. Мешканка Росошан Галина дуже часто перетинає кордон, найчастіше пішки або на велосипеді. За її словами, в останні 3 місяці процедура перетину кордону займає в неї не більше ніж п’ять хвилин. «Для прикордонної зони спрощено – ми лише відмічаємось і все, – каже вона. – Зараз легше – пройшла, в комп’ютер занесли і все. Довго не стоїмо».
Зараз легше, повага трошки є, немає грубих слів

Тієї ж думки і Микола, який проживає по той бік кордону у Бричені і часто навідується в Росошани. «Навідуюсь до матері, щонайменше два рази на тиждень. Пішоходи поза чергою раз – і пішли. Зараз легше, повага трошки є, немає грубих слів. Ну нормально, я вважаю», – зауважив чоловік.

Спільно керовані пункти допоможуть подолати контрабанду – експерти

Водночас директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак бачить у проекті спільнокерованого пункту більш важливі результати і перспективи, зокрема зменшення контрабанди з Придністров’я.
Цей проект перекрив головні канали контрабанди через українсько-молдовський кордон
Віктор Чумак

«Цей проект, за великим рахунком, був направлений на зменшення рівня контрабанди через Придністров’я в Україну і він абсолютно успішний, – каже експерт. ­– Він дійсно прикрив на сьогоднішній день, практично, перекрив головні канали контрабанди через українсько-молдовський кордон. І Мамалига, і Росошани, я знаю, що вони абсолютно чітко підпадають під реалізацію цього проекту, і там, і там буде нормальне облаштування».

З огляду на позитивну динаміку, EUBAM найближчим часом візьметься за облаштування аналогічних контрольних пунктів у інших точках перетину України й Молдови. Що ж до контрольного пункту «Росошани – Бричень», то наразі основне завдання місцевих прикордонників – скоротити час оформлення документів наполовину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG