Доступність посилання

ТОП новини

Операції на серці. Без болю, крові та розрізів


Операційна в інституті Амосова
Операційна в інституті Амосова
Київ – Унікальну операцію провели у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова. Йдеться про таке зване ендоваскулярне (тобто, закрите) втручання, яке здійснюють без розрізу, без крові та без болю. З огляду на успішність цієї операції, в Інституті вирішили розвивати таку ощадливу методику.

Колишнього шахтаря Андрія Біду вперше прооперували у семирічному віці, щоб усунути вроджену ваду – звуження аорти. Операція пройшла вдало, і Андрій встиг забути про неї. Однак у результаті нещодавньої травми у чоловіка діагностували ускладнення – аневризму аорти (вип’ячування і стоншення стінки судини), яке могло спричинити фатальну кровотечу. Як лікування хворому запропонували новий вид операції – ендоваскулярне (закрите) втручання, яке здійснюють без розрізу, без крові та без болю, а тому воно практично не потребує реабілітації. І Андрій погодився.
Андрій Біда
Андрій Біда

«Справа в тому, що я не надто на цьому розуміюсь. Була травма, вона знайшла моє слабке місце. Мені порадили цю методику і я не відмовився, і я не жалкую», – розповідає він після операції.

Пацієнта відпускають додому на наступний день після операції

Суть такої операції полягає в тому, що, використовуючи спеціальний катетер, через стегнову судину або вену у вражену ділянку аорти вводять ендопротез, там його розправляють і фіксують. Після цього пацієнт впродовж короткого часу приходить до тями, лікарі перевіряють його стан, і якщо всі показники в нормі, то вже за день колишній хворий може повернутися додому.

В Інституті й раніше проводили подібні оперативні втручання, однак гібридну операцію за участі звичайних і ендоваскулярних хірургів провели вперше в Україні, каже лікар-хірург Богдан Черпак.

«Вперше в Інституті імені Амосова для пацієнта була зроблене етапне кардіохірургічне втручання комбінованими бригадами, яке відкриває пацієнту двері до здорового життя. Він повністю повернеться до нормального життя, йому непотрібно буде боятися якихось фізичних навантажень і того, що при цьому в нього може лопнути аневризма», – запевняє хірург.

Ціна операції – понад 200 тисяч гривень

Поки що єдина річ, яка затьмарює ефект операції, це її ціна. За словами лікарів, протез обійдеться у 100 тисяч гривень, і ще стільки ж коштуватиме сама операція. Лише 5 людей у цьому півріччі можуть сподіватися на безкоштовне лікування – саме стільки операція готова фінансувати держава. Однак, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Геннадій Книшов стверджує, що Інститут намагається збільшити цю квоту та розширити асортимент безкоштовних операцій.
Геннадій Книшов
Геннадій Книшов

«Ми єдині в Україні зараз широко застосовуємо нові щадливі і ефективні методики, – відзначає Книшов. – І по серцевій хірургії ми знаходимось на рівні кращих клінік світу. Але там страхові компанії оплачують лікування, а в нас держава. І,звісно, для держави підтримувати на високому рівні серцеву хірургію це дуже дорого. Тим не менш, ми отримуємо гроші на ремонт, на нове будівництво і буде в нас сучасний конкурс з гібридними операційними», – каже він.

Наразі в Інституті займають розробкою методики зменшення наслідків інфаркту, методики лікування гіпертонії і вже в найближчому майбутньому тут сподіваються провести схожу ендоваскулярну операцію з протезуванням клапана.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG